Írd be, mit keresel:

Pácolt csirkenyársak isteni indonéz mogyorószósszal

Az ázsiai konyhában nagyon elterjedtek és kedveltek a különféle pácolt húsokkal készült nyársak, úgynevezett satay-k. Könnyen süthető serpenyőben, sütőben és grillen is, gyorsan átsül, ráadásul egyszerűen, kézből is jól ehető, így streed foodként is kedvelt. Indonéziában például isteni mogyorós szósszal!

Cookta - 2022.04.27.
Pácolt csirkenyársak isteni indonéz mogyorószósszal

Az indonéz konyha nálunk kevéssé ismert, pedig izgalmas ízvilágú ételeket készítenek. A földimogyoró az egyik jellegzetességük, amit gyakran szórnak felaprítva rizses, tésztás ételek tetejére, de a fűszeres mogyorószószuk is gyakori mártogatós különféle fogások mellé.

A mogyorószósz itt egy isteni csirkenyárs kísérője, ami ráadásul egyszerű és gyors, vendégeknek is jól jöhet különleges ízvilága miatt, ráadásul jól előkészíthető, a sütése pedig mindössze 10 perc. A pác egy kis kókusztej, curry, koriander és étkezési keményítő keveréke, ez utóbbinak köszönhetően olyan burok veszi körbe a csirkehúst, amiben nagyon omlósra, szaftosra sül. Süthetjük kiolajozott serpenyőben, de akár szabadban grillen is, illetve 180 fokos sütőben is, egyszer-kétszer megforgatva, 12–15 perc alatt.

Csak így magában is finom, de ha főfogásnak szánjuk, készíthetünk mellé egy kis párolt basmati rizst, grillezett zöldségeket vagy egy gazdag salátát, akár ezeknek kombinációját.

Csirke satay földimogyorós mártással

Hozzávalók:

  • 2 csirkemellfilé
  • 2 dl kókusztej
  • 4 evőkanál mogyoróvaj
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál méz vagy barna cukor
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fél diónyi gyömbér
  • maréknyi finomra vágott korianderzöld
  • pár csepp csiliolaj (elhagyható)
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál étkezési keményítő

Elkészítés: A csirkemelleket falatnyi kockákra vágjuk, finoman megsózzuk. A páchoz 1/2 dl kókusztejet egy keverőtálba öntünk, hozzáadjuk a curryt, az étkezési keményítőt és a finomra vágott koriandert, a csirkehúst beleforgatjuk, és 30 percet pihentetjük.

A mogyorószószhoz a gyömbért és a fokhagymát meghámozzuk, majd fokhagymanyomón áttörjük. Az olajat felforrósítjuk, megfuttatjuk rajta a gyömbért és a fokhagymát, hozzáadjuk a szójaszószt, a cukrot vagy a mézet és a mogyoróvajat, összekeverjük, majd felöntjük a maradék 1,5 dl kókusztejjel, ízlés szerint pár csepp csiliolajjal fűszerezzük, és 2-3 perc alatt összefőzzük.

A bepácolt csirkemellkockákat bambusz- vagy fanyársakra húzzuk jó szorosan, és kiolajozott serpenyőben, időnként megforgatva kb. 10 perc alatt megsütjük. 

Frissen, forrón tálaljuk a mogyorós szósszal, mellé készíthetünk párolt rizst, salátát vagy sült zöldségeket is.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.