A sárgaborsó hallatán talán sokaknak a menzás „betonfőzelék” jut eszébe első hallásra, és ezért igencsak hátrányba került a babbal és a lencsével szemben. Pedig ha mi otthon készítjük el, nagyon ízletes, kiadós levest főzhetünk belőle szinte semmiből és pofonegyszerűen.

Én nagyon szeretem a sárgaborsót, akár leves, akár főzelék készül belőle. Azért is szuper alapanyag, mert önmagát besűríti, nem kell hozzá se rántás, se habarás, mégis tartalmas, tápláló fogás. Én csak egy kis hagymát és tejszínt használok hozzá.

Forrás:
Kard Éva

Amennyiben a húsvétra főzött sonka levéből esetleg került a fagyasztóba is, akkor mindenképpen elérkezett a sárgaborsóleves főzésének az ideje, de ha nem raktunk el belőle, vagy már elfogyott, akkor egy kis füstölt szalonna bőrkéjét belefőzhetjük a levesbe, mert a füstös íz azért nagyon jól passzol hozzá. 

Forrás:
Kard Éva

Sárgaborsó-krémleves

Hozzávalók:

  • 20 dkg sárgaborsó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 dl sonkafőzőlé
  • 5 dl víz
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • a tálaláshoz ízlés szerint feldarabolt füstölt, főtt sonka

Elkészítés: A vöröshagymát vágjuk fel apróra, majd adjuk hozzá a felhevített olajhoz, és pároljuk üvegesre. Amikor már kellően megpárolódott, adjuk hozzá a előzőleg megmosott és alaposan lecsepegtetett sárgaborsót. Keverjük össze, és öntsük fel a sonka főzőlevével és a vízzel, majd ízlés szerint sózzuk. Forraljuk fel, majd a hőfokot mérsékelve addig főzzük, hogy a borsószemek teljesen megpuhuljanak, és már kezdjenek szétfőni. 

Amikor a borsó már puhára főtt, állandó keverés mellett csorgassuk a leveshez a tejszínt, és forraljuk fel, majd zárjuk el a gázt, mert főzni már nem kell.

A főtt füstölt sonkát ízlés szerint szeleteljük fel. Tálaláskor merjük a levest tányérba, ízlés szerint tegyünk rá az előzőleg feldarabolt sonkából, majd úgy kínáljuk.

Forrás:
Kard Éva