Írd be, mit keresel:

Tápiókapuding – selymes krém gyorsan és egyszerűen

A tápiókagyöngy egy csodás alapanyag, amiből érdemes mindig tartani a kamrapolcon, mert korlátlan ideig eláll, és nagyon finom krémes puding készíthető belőle gyorsan és egyszerűen.

Cookta - 2022.04.27.
Tápiókapuding – selymes krém gyorsan és egyszerűen

A tápiókagyöngy egy trópusi növény, a manióka – vagy más néven kasszáva – gyökeréből kinyert keményítő, amit használnak por és gyöngy alakban is. A gyöngyöket sodorják, és megfőzve nagyon érdekes, kicsit ruganyos, gumis hatású, krémes állagot kap. Nagyobb szuperekben és hiperekben, bioboltokban vagy ázsiai üzletekben beszerezhető, nagyon kiadós és szapora gluténmentes alapanyag. Semleges ízű, de mindent szívesen magába szív, így jól fűszerezhető, tejjel vagy növényi tejjel pedig egyszerűen és gyorsan krémes, kicsit kocsonyás pudinggá főzhető.

Melegen vagy langyosan reggelinek is ideális, kihűtve pedig desszertként is tökéletes, a tejberizshez hasonló pohárkrém. Mindenféle gyümölcs jól illik hozzá, és az édességekhez használatos fűszerek bármelyike is bevethető a puding megbolondítására. A legklasszikusabb a vanília és a fahéj, de egy kis gyömbérrel, kakaóval is nagyon finom, vagy még különlegesebbé tehetjük egy kis tört kardamommaggal, ahogy az alábbi receptben is.

Tápiókapuding kardamommal

Hozzávalók:

  • 1,5 dl tápiókagyöngy
  • 3 dl sűrű kókusztej + 3 dl víz vagy 6 dl tej vagy növényi tej
  • 3 evőkanál méz (vagy ízlés szerint más édesítő)
  • 3 szem kardamom
  • gyümölcs ízlés szerint

Elkészítés: A tápiókagyöngyöt egy kis lábasba kimérjük, ráöntjük a vizet vagy a tej felét, és 10 percet állni hagyjuk, amíg felszívja a folyadékot. 

Közben a kardamom hüvelyét kés fokával megroppantjuk, majd kiszedegetjük a magokat, és mozsárban megtörjük. 

A kókusztejet vagy a maradék tejet a tápiókára öntjük, hozzáadjuk a kardamomot, és gyenge tűzön kevergetve főzni kezdjük. Gyorsan elkészül, látni fogjuk, ahogy kocsonyásodnak és áttetszővé válnak a gyöngyök. Ha szükséges, kevés vizet vagy tejet adhatunk még hozzá. A tűzről lehúzva elkeverjük benne a mézet vagy a választott édesítőt.

Poharakba kanalazzuk a pudingot, és hűlni hagyjuk. Langyosan vagy hidegen kínáljuk, a tetejét ízlés szerint megszórva gyümölccsel.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.