Írd be, mit keresel:

Vegán csokoládétorta házi mogyoróvajjal

Mindig csodáltam azokat, akik képesek lemondani bizonyos alapanyagokról valamilyen elv mentén, vagy akár egészségtudatosságból – ugyanakkor elképesztően finomakat főznek és sütnek. Erre bizonyság ez a vegán csokitorta is, ami semmilyen állati eredetű alapanyagot nem tartalmaz.

Kolléganőm, Vivi közösségi profilján hetente megcsodálom frissen sütött tortáit, és egy kis időre én is fellelkesülve eldöntöm, hogy másnap én is készítek valami hasonló csodát. Rögtön felkeltette az érdeklődésem csodasütije: a recept alapja egy sima csokoládétorta, amit Vivi továbbgondolt. A süti különlegessége, hogy vegán, és az elkészítése még a magamfajta lustaságnak sem okoz gondot: nem igényel sok időt és pepecselést.

Cookta - 2022.04.28.
Vegán csokoládétorta házi mogyoróvajjal

Forrás:
iStock

Mogyoróvaj a torta tölteléke, ami nem Nutella, hanem földimogyoróból készült kence. Vivi saját maga szokta készíteni a mogyoróvajat, ami az amerikai reggelik egyik népszerű eleme, általában lekvárral együtt kenik pirítósra, és így fogyasztják. Hogy a tortához megfelelő mennyiségű mogyoróvaj készülhessen, körülbelül 20 dkg hámozott mogyorót érdemes ledarálni. Mivel a mogyoró az olajos magvak közé tartozik, ha 5–10 percig daráljuk késes robotgéppel, krémes, vajszerű masszává válik, kiengedve magából a benne lévő olajat. Ízlés szerint hozzáadhatunk egy teáskanálnyi sót és fél teáskanálnyi mézet vagy agavé szirupot, esetleg ugyanennyi földimogyoró-olajat. Az elkészült mogyoróvajat – ha nem használjuk el ehhez a recepthez – tegyük légmentesen záródó edénybe, és tároljuk hűtőszekrényben.

A veganizmus a vegetarianizmus szigorúbb fajtája, hiszen a hús elhagyása mellett semmilyen állati eredetű ételt (tojás, tejtermékek, de egyeseknél még a méz is kizárt) sem fogyasztanak, csak növényit. Ez a táplálkozás mellett kiterjedhet akár az egész életmódjukra is (pl. kerülik az állatbőrből készült ruhákat, cipőket).

Forrás:
iStock

Vegán csokitorta mogyoróvajjal

Hozzávalók:

  • 4 dl liszt (lehet sima és tönkölyliszt is)
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 dl nádcukor vagy nyírfacukor, de lehet finomított kristálycukor is
  • csipetnyi só
  • 5 evőkanál semleges ízű olaj (napraforgó- vagy repceolaj)
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 2,5 dl növényi tej (lehet szója-, zab-, mandula-, rizstej stb.)
  • 20 dkg mogyoróvaj

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. A mogyoróvaj kivételével az összes összetevőt mérjük ki egy tálba, robotgéppel keverjük simára, és öntsük sütőpapírral bélelt tortaformába. 30 percig süssük légkeveréssel, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.

Ha kihűlt, lapjában vágjuk két vagy három lapba, és kenjük meg mogyoróvajjal. Olvasztott csokoládéval, kókusszal, de akár mogyoróval, karamellel díszíthetjük.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.