Nagyon mediterrán, kiadós, kellemesen fűszeres és könnyen összeállítható, egytálételnek is beillő fogás a cacciatore, vagyis az olasz csirke vadász módra.

Eredetileg nem is csirkéből készült, hanem fácánból vagy nyúlból, de annyira finom ízvilág, hogy csirkével is egyre gyakrabban készítették, ma pedig már szinte csak ebből főzik, esetleg házinyúlból, ami szintén nagyon ízletes, sovány fehér hús. A csirke mellett gomba is van benne, de a ragu lényegét mégis a két olasz jellegzetes alapanyag, a paradicsom és az olajbogyó adja.

Ezer változata létezik, északon például fehérborral, délen vörösborral főzik, vannak, akik répát vagy húsos paprikát is tesznek bele, sőt vannak akik a végén mascarponével krémesítik a ragut. Leggyakrabban kenyérrel fogyasztják, de az is igaz, hogy a helyiek első fogásnak tésztát vagy rizottót esznek, így a második fogásnak felszolgált húsos fogás mellé épp elég egy kis kenyér, főleg a tunkoláshoz.

Nagyon egyszerűen összeállítható, a valós munka pár perc, aztán szép csendesen elrotyog takarékon. A végeremény pedig egy omlósra és fűszeresre párolódott csirke, illatos, gazdag, sűrű szafttal. Mi bátran készíthetünk mellé párolt rizst vagy főtt tésztát, polentát vagy kölest, szóval olyan köretet, ami jól felveszi a finom szaftot.

Csirke cacciatore

Hozzávalók:

  • 4 csirkecomb
  • 1 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 szál szárzeller
  • 8 szem csiperkegomba
  • 1 konzerv darabolt paradicsom
  • 2 marék fekete olívabogyó
  • 2 dl fehérbor
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • 1 kávéskanál oregánó
  • 1 babérlevél
  • csipetnyi őrölt csili
  • só, bors
  • olívaolaj
  • bazsalikom a tálaláshoz

Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A szárzellert és a gombát is megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük.

A csirkecombokat a forgóknál félbevágjuk, megmossuk, leszárítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd kevés olívaolajon körbepirítjuk minden oldalon. Kivesszük egy tányérra, a visszamaradt zsiradékba dobjuk a hagymát, és kicsit megdinszteljük, majd a szárzellert és a fokhagymát is hozzáadjuk, összepirítjuk, visszatesszük a csirkedarabokat, hozzáadjuk a babért, a bazsalikomot és az oregánót, és felöntjük a fehérborral. Lefedve 10 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a gombát, a darabolt paradicsomot és az olajbogyót is, ízlés szerint egy kis csilit, összerázzuk, és takarékra véve 20 percet rotyogtatjuk, amíg a csirkehús omlósra megpuhul.

Azonnal tálalhatjuk friss bazsalikommal meghintve, rizzsel, tésztával körítve, vagy puha kenyérrel.