A húsgombóc verhetetlen klasszikus, a gömbölyded forma valahogy mindig jó kedvre derít mindenkit, és a gyerekek is imádják. Most csirkéből készült, mégpedig egy könnyű, de laktató levesben, gyors, kiadós, színes, tavaszi és legfőképpen nagyon finom.

A sovány csirkemellből viszonylag ritkán készül húsgombóc, pedig egy késes rootgép segítségével pár perc alatt összeállítható, és elképesztően jól feldob és tartalmassá tesz egy egyszerű zöldséglevest. Változatosan fűszerezhető, most csak friss kapor, petrezselyem és fokhagyma került bele, de ízlés szerint alakítható, és nem kell hozzá semmi más, csak egy kis liszt, hogy összeálljon a massza, és ne főjön szét a levesben.

A levest bármilyen zöldséggekkel készíthetjük, akár fagyasztott keverékkel is, ha gyors megoldásra van szükségünk, és ha még tartalmasabbra szeretnénk, akár könnyű egytálételnek feldúsítva, akkor nagyon jó bele maréknyi tészta, ami a húsgombócokkal éppen egyszerre főnek meg, mint az alábbi receptben.

Csirkegombócleves zöldségesen

Hozzávalók:
A húsgombóchoz:

  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 8 dkg liszt
  • 1/2 csokor kapor
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 1 gerezd fokhagyma

A leveshez:

  • 1 kis fej hagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 marék fagyasztott zöldbab
  • 1 marék fagyasztott zöldborsó
  • 1 közepes krumpli
  • 8-10 koktélparadicsom
  • 1 marék tészta
  • 1,5 liter alaplé
  • 2 evőkanál olaj
  • só, bors

Elkészítés: A csirkemellet kockára vágjuk, majd egy késes robotgépbe tesszük, sózzuk, borsozzuk, és pépesre összecsapatjuk. Tálba tesszük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a finomra vágott kaprot és petrezselymet, valamint a lisztet, és alaposan összedolgozzuk. Diónyi gombócokat formázunk belőle, tányérra tesszük, és a hűtőbe tesszük legalább 15 percre, vagy amíg elkészül a leves.

A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát apróra vágjuk, a répát felkarikázzuk, a krumplit félbevűgjuk, a koktélparadicsomokat félbevágjuk. Egy nagyobb lábasban 2 evőkanál olajat felforrósítunk, rádobjuk a hagymát, kevergetve kicsit megdinszteljük, majd a krumplit, a répát, a zöldborsót és a zöldbabot is hozzáadjuk, 2-3 percig pároljuk, majd felöntjük az alaplével (vagy vízzel és levekockát adunk hozzá), és forrástól számítva közepes lángon 10 percet főzzük.

Ekkor hozzáadjuk a tésztát, a húsgombócokat és a koktélparadicsomot, sózzuk és borsozzuk, és 8-10 perc alatt készre főzzük. Azon melegében tálaljuk, friss kaporral, petrezselyemmel megszórva.