Írd be, mit keresel:

Villámgyors és vegán: brokkolis-tökmagos fasírtgolyók

Kívül ropogós, belül lágy és enyhén fűszeres golyócskák ezek, ideális kísérői a friss salátáknak, főzelékeknek vagy mártogatósoknak. Egy igazi tavaszi, könnyed recept, érdemes kipróbálni.

Cookta - 2022.04.29.
Villámgyors és vegán: brokkolis-tökmagos fasírtgolyók

Mára egy nagyon zöld recepttel készülök – gondoltam én, amikor betettem a sütőbe egy tepsi üdítően zöld brokkolis-tökmagos vegán fasírt elnevezésű gombóckát. Arra persze nem számítottam, hogy ami sütés előtt csodaszép és élénk színű, az a hőkezelés hatására bebarnul… Sebaj, habár a kész fasírtgolyókon nem látszik, de ezek a szívük mélyén igenis zöld golyók, higgyétek el. Egyébként olyan nagyszerű érzés, amikor a tavasz a konyhában is egyre jobban utat tör, hogy már pusztán a színektől feldobódik az ember: lédús, pirosló paradicsomok, eprek, harsányzöld saláták és uborkák. Mindjárt más így főzőcskézni, nem?

Forrás:
Zita

Ezért is reméltem, hogy ezek a fasírtok sokkolóan zöldek lesznek és annak ellenére, hogy ez a terv nem jött be, azért mégis elégedett vagyok, mert az ízük szuper lett. Azóta sem tudtunk betelni vele. 🙂

Szénhidrátok

A teljes recept 113,7 gramm inzulinrezisztancia diétában számolandó szénhidrátot tartalmaz. Én 30 golyót formáztam a „tésztából”, így nálam egy darab vegán fasírt 3,8 gramm szénhidráttal egyenlő.

Forrás:
Zita

Brokkolis-tökmagos vegán fasírt

Hozzávalók:

  • 50 dkg brokkoli (megtisztítva ennyi)
  • 1 nagy fej vöröshagyma (nálam 20 dkg)
  • 1 lenmagtojás (1 csapott evőkanál lenmagliszt + 3 evőkanál víz)
  • 4 dkg tökmagliszt
  • 5 dkg csicseriliszt
  • 5 dkg gluténmentes zabpehely
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis citrom leve és reszelt héja
  • 1 evőkanál cukormentes mustár (elhagyható)
  • bors
  • oregánó
  • szerecsendió

Elkészítés: A sütőt melegítsük elő 200 fokra.

Tisztítsuk meg a brokkolit, és lobogó vízben főzzük 2-3 percig. (Vagy ha fagyasztottal dolgozunk, olvasszuk fel és öntsük le róla a vizet.) Tisztítsuk meg a hagymákat is, majd készítsük el a lenmagtojást.

Egy aprítógépben aprítsuk össze a brokkolit, a lenmagtojást és a hagymákat, miközben hozzákeverjük az összes többi hozzávalót a liszteken kívül. Ha kicsi az aprító, csináljuk két részletben, és keverjük össze a végén. Amikor egynemű a massza, adjuk hozzá a lisztet és a zabpelyhet, keverjük jól össze (ekkor már elég csak kanállal). Kóstoljuk meg, hogy elég sós-e.

Kézzel formázzunk kis golyókat, és tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe.

Toljuk be a sütőbe, és süssük aranybarnára. Én 25 percig sütöttem légkeveréssel.

Tálaljuk salátával, főzelékhez feltétként, vagy akár önmagában mártogatóssal.

Forrás:
Zita

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.