Ha boltban járunk egyre csak azt látjuk, hogy többek között a csirkehús igen magas áron eladó. Most úgy tűnik már arra is van esély, hogy a hazai csirkehús eltűnik a boltokból.

Július elejéig még kitart az ágazat, de támogatás nélkül, hosszabb távon teljes leálláshoz vezethet a termelés – ezt a csirketartókat tömörítő Magyar Broilerszövetség elnöke, Bárány László mondta a Magyar Nemzetnek.

Ezt az időpontot pedig azért említik, mert Orbán Viktor szerdán jelentette be, hogy az élelmiszerárstopot addig hosszabbítják meg a csirkemellre és a csirke far-hátra is. Bár a hatósági ár betartása a kiskereskedőkre vonatkozik, annak hatását a termelők is megérzik - írja Telex.

A Magyar Baromfi Terméktanács elnöke már az élelmiszerárstop meghosszabbításának bejelentése előtt vészjóslóan nyilatkozott a helyzetről. Szerinte jóval a valódi költségek alatt maximált árú termékeket inkább exportpiacokra vihetik a baromfifeldolgozók, ezért eltűnhet a boltokból a hazai csirkehús. A hazai csirketartók egy része már valóban inkább külföldi felvásárlónak adja el az árut, hogy kevesebb legyen a vesztesége – magyarázza Bárány László.