Itt az eperszezon, most érdemes epres finomságokat készíteni. Ezek közül is különlegesen finom ez az epres-mascarponés sütemény, érdemes kipróbálni!

Tészta hozzávalói:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj (hideg)
  • 1-2 ek tejföl
  • 1 ek hideg víz
  • 1 cs vaníliás cukor
  • csipetnyi só

Tészta elkészítése:

A lisztet keverjük össze a csipet sóval, adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, majd morzsoljuk össze. Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a tejfölt, és a hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. (a tejfölt kanalanként adjuk hozzá, mert lehet nem kell mind) Ezután csomagoljuk be fóliába, majd tegyük be a hűtőbe, legalább 30 percre. Ameddig a tészta a hűtőben pihen, ellehet készíteni a tölteléket.

Töltelék hozzávalói:

  • kb. 15 dkg darált mogyoró
  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj (ízlés szerint)
  • őrölt fahéj (ízlés szerint)
  • 30 dkg eper
  • 1 db tojás a tészta lekenéséhez

Töltelék elkészítése:

A mascarponét keverjük simára a porcukorral, vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjjal, őrölt fahéjjal, majd keverjük hozzá a darált mogyorót is.

A tésztát vegyük ki a hűtőből, majd lisztezett felületen, nyújtsuk ki vékonyra, és vágjunk ki belőle négy egyforma nagyságú kört. (Én egy fedőt tettem a tésztára és azt vágtam körbe.)

A tésztakörök közepére kenjük rá a mascarponés-diós tölteléket, majd helyezzük rá az előzőleg felszeletelt epret.

Ezután az üresen maradt tésztát hajtsuk rá a töltelékre.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá a megtöltött tésztákat, és kenjük le felvert egész tojással.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 percig, hogy szép aranybarnára süljön a tészta. (Én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem.)

Tálalás előtt hagyjuk langyosra hűlni, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint porcukorral is megszórhatjuk. Mogyoró helyett pl. diót is keverhetünk a töltelékbe.

Jó étvágyat hozzá!