Kapros zöldbablevest már sokszor ettünk. De csak annyi kell hozzá, hogy megbolondítsuk ezt a hagyományos levest egy kis spárgával, és máris robban az ízbomba a szánkban!

Hozzávalók:

  • 1 cs zöld spárga
  • 25 dkg zöldbab (pl. fagyasztott)
  • 1 csokor kapor
  • 1 cs újhagyma
  • 2 dl tejföl só (ízlés szerint)
  • 2 tk ételízesítő
  • őrölt fehér bors (ízlés szerint)
  • késhegynyi őrölt szerecsendió
  • 7 dl víz

Elkészítés:

A spárgát hajlítsuk meg, törjük le a fás részét, majd alaposan mossuk meg. Ezután vágjuk le a bimbókat, és tegyük félre, a szárrészt pedig vágjuk kisebb darabokra.

A zöldbabot daraboljuk fel, a kaprot vágjuk fel apróra. Az újhagymát vékonyan szeleteljük fel. (A zöld szárrészéből is vágjunk egy keveset hozzá.)

Egy edénybe tegyük bele a feldarabolt zöldbabot, az apróra vágott kaprot, a vékonyra szeletelt újhagymát, a spárga feldarabolt szárrészét, majd öntsük fel a vízzel.

Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az ételízesítőt és a szerecsendiót, majd főzzük a zöldségeket puhára.

Amikor a zöldségek már puhára főttek egy kisebb edénybe merjünk át a léből 2-3 merőkanálnyit, tegyük bele a félretett spárgabimbókat, és pár perc alatt főzzük roppanósra.

Ezután szedjük ki a főzőléből a bimbókat, és tegyük félre.

A főzőlevet ezután öntsük vissza a levesbe, adjuk hozzá a tejfölt, majd turmixoljuk le, vagy botmixerrel pépesítsük a zöldségeket. Ezután tegyük bele az előzőleg roppanósra főzött spárgabimbót, fedjük le az edényt, és tálalásig tartsuk melegen.

Tálaláskor ízlés szerint kínálhatunk a krémleves mellé ropogósra sült kiflikarikákat, de megszórhatjuk pl. reszelt sajttal is. 

Jó étvágyat hozzá!