A legendás Jávor Pál a filmekben megformált karaktereihez hasonlóan gyakran múlatta az időt cigányzenészek és finom ételek társaságában. “Senki sem tud úgy mulatni, mint a Jávor Pali” – tartotta a mondás. Civilben azonban kevésbé volt közösségi ember, mint a mozivásznon, inkább egyedül vagy szűk társaságban élvezte a dallamokat és a magyaros ízeket. Mindenki Palija a méltán híres Halásztanya étterem törzsvendégei közé tartozott. De miket fogyasztott legszívesebben?

Jávor Pál, az első magyar filmsztár kiemelt figyelmet kapott a bulvársajtótól. Kevés – talán egy sem – hozzá hasonló egyénisége volt/van a magyar kultúrának. Bár vitathatatlanul voltak balhéi, botrányai, a nép szeretetét sosem veszítette el. Köszönhette ezt egyrészt annak az elképesztően erős karizmának, amivel rendelkezett; másrészt annak a “magyarságnak”, ami áradt minden tettéből és megszólalásából.

“Ha Jávor Pál belépett a Halásztanya kerthelyiségébe, hogy szokása szerint elfogyassza kedvenc pacalpörköltjét, megélénkültek az asztalok körül ülők, mindenki utána fordult” – jegyzi Hamvas Béla A vendéglős és híres vendégei című írásában.

Augusztus 28-án nagyszabású zenés show-műsor kerül megrendezésre, amely visszaröpít az 1920-as évek hangulatába. Jegyek kaphatók a sztárparádéra ITT!
Augusztus 28-án nagyszabású zenés show-műsor kerül megrendezésre, amely visszaröpít az 1920-as évek hangulatába. Jegyek kaphatók a sztárparádéra ITT!
Forrás:
Nekem Jávor - Zenei időutazás egy úriember társaságában

Hamvas kitért arra is, mi volt a művész úr menüje. Lássuk!

Aperitif: Szilvapálinka

Tudtad, hogy a pálinka készítési eljárását és az abban felhasznált anyagokat törvényileg szabályozzák? Egy italt csak akkor nevezhetünk pálinkának, ha Magyarországon termett gyümölcsből készül, egyéb adalékanyagokat nem tartalmaz, és legalább 37,5%-os alkoholpárlat. Ezen felül a gyümölcs leszedésétől, a főzésen át a palackozásig mindennek hazánkban kell történnie.

Ha mézes ágyas pálinkát szeretnél készíteni, hevíts fel mézet, öntsd egy 1 literes üvegbe, majd dobálj bele aszalt és/vagy kandírozott gyümölcsöket. Ha kész, töltsd fel a palackot pálinkával, és rázd össze a tartalmát. Ezután nincs más dolgod, mint várni másfél hónapot – időközben néhányszor ismételd meg a rázást.

nekem jávor

Nekem Jávor - Zenei időutazás egy úriember társaságában

Augusztus 28-án nagyszabású zenés show-műsor kerül megrendezésre, amely visszaröpít az 1920-as évek hangulatába. Az esemény tisztelgés Jávor Pál színművész előtt, akit Csonka András, Kamarás Iván, Miller Zoltán, Nyári Kálmán, Varga Viktor, Váradi Gyula és Veréb Tamás elevenít meg a színpadon. A hangszereket ifj. Sárközi Lajos – Prima Primissima díjas művész – és zenekara szólaltatja meg. Jegyek kaphatók a sztárparádéra ITT!

Pacalpörkölt magyarosan

Hozzávalók:

  • 1,5 kg pacal
  • 5 evőkanál zsír
  • 2 fej nagy vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 db zöldpaprika
  • 2 db paradicsom
  • 2 db cseresznyepaprika
  • 1 kk köménymag
  • 1 kk pirospaprika
  • 2 kk só
  • 1 ek paradicsompüré
  • 3-4 db húsleveskocka
  • 1 kk liszt

Először átmossuk a pacalt forró vízben, lecsepegtetjük, majd 1x3 centis darabokra vágjuk. A hagymát felkockázzuk, lepirítjuk zsírban, ezután meghintjük pirospaprikával. Egy leveskockát 4 deci forróvízben feloldjuk, és rögtön ráöntjük a pirított hagymára. Jöhet rá a fokhagyma, a köménymag és a paradicsompüré, majd egy alapos keverés. Jöhetnek a pacalcsíkok és a só.

Mindenki tudta, hogy Jávor Pál kedvenc étele a pacal.
Mindenki tudta, hogy Jávor Pál kedvenc étele a pacal.
Forrás:
Canva

A maradék húsleveskockát is feloldjuk, és felöntjük húslevessel a pörköltet addig, hogy ellepje. Lefedjük, és négy óráig főzzük. Néha rákeverünk, és ha szükséges, öntünk még rá levest. Két óra után hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket. A főzés végén hozzádjuk a lisztet, hogy besűrűsödjön. Ha megpuhult, főtt burgonyával tálalhatjuk.

Ropogós sertéscsülök, vegyes salátával

csulok-krumpli-kaposzta

Csülök majdnem pékné módra, omlósan és ropogósan

A csülök igazi emberes fogás. Klasszikusan sült burgonyával és savanyú káposztával kerül a tányérra, de ettől még nem feltétlenül készült pékné módra.

Recepetett IDE KATTINTVA olvashatod tovább.

Svájci sertésragu

Hozzávalók:

  • 70 dkg lapocka
  • 6 dkg zsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek ecet
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 ek liszt
  • 2 dl víz
  • 6 dkg étolaj
  • Ecetes uborka
  • Sűrített paradicsom
  • Só,bors, köménymag
A pacal mellett Jávor másik kedvence a svájci sertésragu volt.
A pacal mellett Jávor másik kedvence a svájci sertésragu volt.
Forrás:
Canva

Először a zsírban megpirítjuk a felkockázott húsunkat. Rádobjuk a hagymát, és miután üvegesre pirult, felengedjük vízzel. Jöhet a fokhagyma, majd ízlés szerint a sűrített paradicsom, a só és a köménymag. Összekeverjük, lefedjük, és puhára főzzük. Ha megpuhult, ecettel és borssal ízesítjük. Ezután elkeverjük a lisztet és a tejfölt, és hozzáadjuk az apróra vágott ecetes uborkákkal. Épp csak néhány percig főzzük együtt őket, és levesszük a tűzről.

Omlettszuflé baracklekvárral

Hozzávalók:

  • 4 tojásfehérje
  • 15 dkg vaníliás porcukor
  • Baracklekvár
  • 8 dkg Citromlé
  • 0,5 dl rum
Jávor Pál kedvenc desszertje az omlettszuflé volt.
Jávor Pál kedvenc desszertje az omlettszuflé volt.
Forrás:
Canva

A tojásfehérjéket néhány csepp citromlével habbá verjük. Ezután részletekben, folyamatos kevergetés mellett előbb hozzáadjuk a vaníliás cukrot, majd a baracklekvárt. Zsírral vagy vajjal kikent tálba tesszük a kúp alakúra formált habot. Középmeleg sütőben öt percig sütjük. Miután kivettük, ráöntjük a rumot és megszórjuk vaníliás porcukorral. Ezután meggyújtjuk a rumot, és hagyjuk, hogy karamellizálódjon a cukor. Fontos, hogy közvetlenül tálalás előtt készítsük el a desszertet, mert frissen adja a legjobb élményt.

Italok

Jávor Pál kávét, soltvadkerti kadarkát és ásványvizet fogyasztott a menühöz.

Augusztus 28-án nagyszabású zenés show-műsor kerül megrendezésre, amely visszaröpít az 1920-as évek hangulatába. Jegyek kaphatók a sztárparádéra ITT!
Augusztus 28-án nagyszabású zenés show-műsor kerül megrendezésre, amely visszaröpít az 1920-as évek hangulatába. Jegyek kaphatók a sztárparádéra ITT!
Forrás:
Nekem Jávor - Zenei időutazás egy úriember társaságában