Írd be, mit keresel:

Gluténmentesen is változatosan

Sokan tapasztalják meg, hogy a kellemetlen emésztési panaszaik egyes gabonafélék elhagyásával mérséklődnek vagy teljesen meg is szűnnek. Ezek hátterében sokféle kiváltó ok állhat, melyek szakorvosi diagnózist igényelnek, ám sokan konkrét betegség nélkül is a gluténban szegény étrendet preferálják különböző megfontolásokból. Bármi is a mögöttes motiváció, a glutén kizárása bizony komoly fejtörést okozhat, hiszen a hazai étkezési kultúra egyik alapját képező lisztes dolgokról, a kenyérről, pékáruról, tésztákról, rántásról, stb. kell lemondani, legalábbis eredeti formájukban. Így érthető a kezdeti tanácstalanság: mit fogok mostantól enni, és hogyan lesz ez ízletes, hosszú távon is változatos?

Cookta - 2022.02.27.
Gluténmentesen is változatosan

A gabonák és a glutén

Fontos szem előtt tartani, hogy a különböző betegségek háttere eltérő, ezért más és más gyógymód, illetve étrend jelent rájuk megoldást. Általános tájékozódási pontként elmondható, hogy a glutén főként a búzában, rozsban és árpában megtalálható fehérje, mely különböző emésztési és tápanyag-felszívódási zavarokat tud okozni, de szigorú gluténmentes diéta esetén (amit a gluténérzékenyeknek maximálisan be kell tartaniuk!) a zabra is és minden feldolgozott vagy kezelt élelmiszerre oda kell figyelni (főként a szennyezettség, illetve az egyéb összetevők miatt).

Szerencsére egyre szélesebb választékban kaphatóak gluténmentes termékek minden élelmiszercsoportban, így ma már nem jelent teljesíthetetlen kihívást, hogy gluténmentes ételekből is változatosan állítsuk össze az étrendünket.

Alternatív köretek

A hagyományos liszttartalmú köretek legkézenfekvőbb alternatívája a rizs és a burgonya, ám bármilyen változatosan is készítjük el őket, egy idő után nyilvánvalóan rájuk fogunk unni. Ráadásul mindkettőnek magas a keményítőtartalma, és relatíve gyors felszívódású szénhidrátok, ami miatt nem szerencsés, ha túlsúlyba kerül a fogyasztásuk.

Némi szemléletváltással azonban rengeteg egyéb alternatívát találhatunk a hagyományos (valljuk be, eléggé egysíkú) köretrepertoár helyett: itt van mindjárt a zöldségek kifogyhatatlan tárháza. A zöldségféléknek amellett, hogy eredendően gluténmentesek, további óriási előnyük, hogy növényi rostokban rendkívül gazdagok, aminek éppenséggel híján van a gabonaféléket nem, vagy alig fogyasztó ember. Próbáljuk meg fokozatosan bevezetni köretként a különböző zöldségeket akár párolt, akár grillezett formában. Csak néhány tipp ötletadónak: tetszőleges fűszerekkel bő lében párolhatunk ceruzababot, karfiolt vagy zsenge borsót (egy kis csicseriliszttel meghintett rizskrémmel tartalmas ragut is varázsolhatunk belőle); serpenyőben egy kevés olíván gyorsan megpiríthatjuk a felkockázott, fokhagymával ízesített cukkinit vagy padlizsánt; grillezhetünk a sütőben fűszeres cukkini- és padlizsánszeleteket vagy olajos magvakkal meghintett cékla-, répa-, zeller- és paszternákhasábokat, de kiváló hozzá a fűszeres olajjal megkent, nagy cikkekre vágott káposzta vagy karfiol is.

De nem kell kizárólag a zöldségekre hagyatkozni: az úgynevezett álgabonákkal is tudunk változatosságot vinni a főétkezésbe. A hajdina, köles, quinoa és az amarant köretként vagy önálló ételként is elkészíthető, mindössze a helyes előkészítésre és a megfelelő ízesítésre kell kellő figyelmet fordítani.

Gyors vacsorák

A gluténmentes étkezésben hosszú távon a legnagyobb kihívást általában a kenyér kiváltása szokta jelenteni. Szerencsére nem szükséges lemondani a kenyérről, hiszen sok üzletben és pékségben kapható gluténmentes pékáru, illetve széles választékban elérhetők a különböző gluténmentes kenyérporok és lisztek, melyekből sokféle jól bevált recept alapján házilag is megsüthetjük a kenyerünket.

De talán érdemes kicsit változtatni a jó magyar kenyérközpontú vacsorák szemléletén is, és másfajta ételekben gondolkodni. Hiszen ott van még a kukorica és a száraz hüvelyesek (csicseriborsó, lencse, vöröslencse, mungóbab, sárgaborsó stb.), melyeknek egy része lisztté őrölve is jó szolgálatot tesz, másrészt pedig kiváló alapanyagai az alternatív lepényeknek és omletteknek. A kukoricapolenta talán ismertebb, de mondjuk a csicseriomlett vagy a mungólepény és a vöröslencse „pizza” elkészítéséhez kétségtelenül kell némi vállalkozókedv, ám ha nem sajnáljuk az időt ilyesféle reformreceptek kipróbálására, meglepő felfedezéseket tehetünk, melyek új dimenziót nyitnak számunkra az étkezésről vallott szemléletünkben.

Ha mégis maradnánk inkább a megszokott ízek és ételek mellett, mi sem egyszerűbb, mint egy készen kapható gluténmentes tészta, szintén gluténmentes szósszal, amiből a tonhalastól a bolognain át a különböző pesztókig tényleg sokféle kapható.

Édességek

Másik fájdalmas terület a gluténmentes étkezésben a jó kis fehérlisztes süteményekről való lemondás. Ám ez nem jelenti azt, hogy ne ehetnénk ízvilágában is teljes értékű édességeket. Sokféleképpen hasznosíthatók például a gluténmentes kekszek, melyek morzsalékos formában akár egy gyümölcsös sajttorta, akár pohárkrémek alapja lehet. Ha mégis inkább sütni támad kedvünk, száraz kekszekhez kiváló alapanyag például a mandulaliszt és a kókuszliszt, melyeket tetszés szerint variálhatunk egyéb hozzávalókkal.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.