Ha szereted az ázsiai konyhát, netán még szoktál is otthon wok ételt vagy pho levest főzni, akkor mindenképpen próbáld ki ezt a grillreceptet! Gyorsan elkészül ez a különleges, szaftos grillétel, csak a pácot kell összedobni az előkészítésnél, hagyni benne érlelődni a húsokat pár órát vagy egy éjszakát, és máris mehetnek a grillrácsra a finom szeletek! Lássuk, hogyan készül!
Időnként elfog minket a vágy, hogy túllépjünk a fokhagymás vagy a hagymás-mustáros pácon, és kipróbáljunk valami újat. Ez a vietnami tarja tökéletes választás, mert egy nagyon finom illatú, szaftos, kicsit édeskésen fűszeres ételt kóstolhatunk.
Ezt a pácot nem lehet kapni a boltban, de nem is baj: mi sokkal jobban szeretjük házilag elkészíteni. Abban hiszünk, aminek minden hozzávalóját mi magunk tesszük bele az ételbe.

Hozzávalók:
- 4 szelet PICK Friss Sertéstarja csont nélkül (egyenként kb. 2-3 cm vastagságú)
- 4 evőkanál növényi olaj (vagy más semleges étolaj)
- 1 1/2 evőkanál rizsecet (vagy almacet, fehérborcet)
- 2 evőkanál halszósz
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál mogyoróhagyma, apróra vágva
- 1 evőkanál fokhagyma, apróra vágva
- 3 evőkanál barna cukor
- 1 szál citromfű, levágva és finomra vágva (vagy 2 evőkanál szárított vagy 2 evőkanál citromfűpaszta)

A hús kiválasztása nagyon fontos lépés, hiszen itt is megnyugtató érzés, ha jó minőségű alapanyagot tudunk használni. Mi a PICK termékeket ajánljuk, mert ezek minden szempontból megbízhatóak az alábbiak alapján:
- 100%-ban GMO-mentes termelés
- Antibiotikum-mentes hízótakarmány használata
- Magas állatjóléti tanúsítással rendelkező telepek
- Megbízható magyar alapanyag
- Minőség, PICK szakértelem
Ez a hús egyébként csodálatosan puha már a dobozból kivéve, és a sütés után is nagyon finom, szaftos marad.

A pác összeállítása
Egyből a pácolásra alkalmas tálban keverjük össze a hozzávalókat, amiben majd a húsok is elférnek.
Öntsük bele az olajat a tálba, vágjuk bele apróra a mogyoróhagymát és a fokhagymát, öntsük bele a rizsecetet, a halszószt, a szójaszószt, szórjuk bele a barna cukrot, a citromfüvet és a borsot.

A rizsecet a japán konyhából származó enyhe és nagyon finom ecet. Édes, kellemes könnyű íze van. Ha nincs otthon rizsecet, a nyugodtan lehet almaecettel vagy fehérborecettel helyettesíteni.
Valószínűleg a halszósz lesz az az alapanyag, ami a legkevesebb háztartásban található meg, de ha ezt kihagyjátok a receptből, akkor sem történik tragédia.
A mogyoróhagyma – más néven salottahagyma – a közönséges vöröshagymánál kisebb, íze pedig enyhébb, lágyabb annál.
Aki szárított citromfüvet használ, azt először áztassa be 2 órára vízbe. Mi az elkészítésnél citromfűpasztát használtuk, abból csak bele kell kanalazni a kellő mennyiséget.
Ha összekevertük a pácot, akkor tegyük bele a tarjaszeleteket, és az edényt lefedve tegyük be a hűtőbe néhány órára (akár egy éjszakán át is).

A hús sütése
A sütés előtt vegyük ki az edényt a hűtőből, hogy a hús felmelegedjen szobahőmérsékletűre. Melegítsük elő a grillt közepesen magas hőfokra, tisztítsuk meg és kenjük be a rácsokat.
Ha már elég meleg a grill, a hússzeletekről kaparjuk le a pácot, sózzuk meg és mehetnek a rácsra.

GUSZTA GRILLNYOMOK
Ha grillnyomokat szeretnénk, az első oldalt grillezzük kb. 2 percig, majd 45 fokkal fordítsuk el a szeleteket.
Ismételjük meg, miután megfordítottuk őket a másik oldalra is.
Jó étvágyat hozzá!

