Írd be, mit keresel:

Jávor Pál szülőföldjén: Két erdélyi étel, amit mindenkinek ki kell próbálnia

Erdély – nincs olyan magyar ember, akinek szívében ne mozdulnának meg érzelmek a szó hallatán. Az emberekről, a vendégszeretetről, a tájról, az élővilágról és az ételekről órákig lehet írni és beszélni. Most utóbbi témát, a gasztronómiát járjuk körbe: elhoztuk azokat az erdélyi ételeket, amiket szerintünk – a hangsúly szigorúan ezen a szón van – mindenkinek ki kell próbálnia!

Cookta - 2022.08.04.
Jávor Pál szülőföldjén: Két erdélyi étel, amit mindenkinek ki kell próbálnia
Augusztus 28-án nagyszabású zenés show-műsor kerül megrendezésre, amely visszaröpít az 1920-as évek hangulatába. Jegyek kaphatók a sztárparádéra ITT!

Augusztus 28-án nagyszabású zenés show-műsor kerül megrendezésre, amely visszaröpít az 1920-as évek hangulatába. Jegyek kaphatók a sztárparádéra ITT!
Forrás:
Nekem Jávor – Zenei időutazás egy úriember társaságában

Nemrég összegyűjtöttük Jávor Pál kedvenc ételeit – innen jött az ötlet, hogy a legendás színész szülőföldjének jellegzetes ételeit is bemutassuk. Egyébként a  színészlegendán kívül is rengeteg magyar híresség született ezen a mesés helyen, a teljesség igénye nélkül: Ady Endre, Arany János, Bartók Béla, Tamási Áron, de későbbről említhetnénk akár Knézy Jenő kommentátort is. Jöjjenek azok az ételek, amik szerintünk kihagyhatatlanok Erdélyben!

Töltött káposzta – erdélyi változatban

Nagyon kiadós és hosszan eltartható téli egytálétel a töltött káposzta. Elkészítése ugyan nem bonyolult, de kissé pepecselős, ezért ha nekiállunk, érdemes nagyobb adagot készíteni.

A töltelék darált sertéshús, rizs, hagyma és fűszerek keveréke, ha kimarad a levelekből, gombócokat formázhatunk belőle, amiket a káposztatekercsek mellé téve megfőzhetünk. A savanyú káposztához jól illik a füstölt íz, tehát érdemes némi füstölt húst vagy füstölt szalonnát is beletenni. Vannak, akik kolbásszal is gazdagítják… Túl sok a jóból!

Az erdélyi töltött káposztába kerül csombor is, vagyis borsikafű. Ezt a fűszert előszeretettel használják Erdélyben, nagyon kellemes ízű zöldfűszer frissen és szárítva is. Érdemes nem csak töltött káposztával, hanem más fogásokban is kipróbálni, gyakrabban fűszerezni vele, mint amúgy tesszük. A kiadós, tartalmas ételt könnyíti és frissíti a kapor – ez szintén az erdélyi készítési mód sajátja.

Jó tudni, hogy a káposztás ételek szeretik az újramelegítést, egyre jobban összeérnek így az ízek, és már az első tálalás előtt érdemes legalább egy napot pihentetni hűvös helyen. Tálaláskor tejföl és friss kenyér kötelező mellé!

Erdélyi töltött káposzta

Erdélyi töltött káposzta
Forrás:
Hámori Zsófia

Hozzávalók:

  • 50 dkg aprított savanyú káposzta
  • 1 fej savanyú káposzta egészben (vagy egész levelek)
  • 1 kg darált sertéshús
  • 30 dkg füstölt kolozsvári szalonna
  • 20 dkg rizs
  • 1 fej vöröshagyma
  • étolaj
  • bors
  • pirospaprika
  • csombor (borsikafű)
  • kapor

Elkészítés: A megtisztított hagymát felkockázzuk, megfonnyasztjuk egy kevés olajon. Hozzáadjuk a megmosott rizst, alaposan átforgatjuk, míg a rizsszemek kissé áttetszőek nem lesznek. Hozzáöntjük a darált húshoz, sóval, borssal és kevés pirospaprikával fűszerezzük, alaposan összedolgozzuk.

Ezután a savanyított fejes káposztáról óvatosan lefejtjük a leveleket, a vastagabb ereket kivágjuk óvatosan a levelekből, és beletöltjük a húsos-rizses keveréket, ügyesen felcsavarjuk a leveleket, a végeket benyomkodjuk.

A fazék alját kibéleljük a vágott káposzta felével, elrendezzük rajta a töltelékeket, majd következhet a kisebb darabokra vágott füstölt hús vagy szalonna. Így rétegezzük, amíg tartanak az alapanyagok. Bőven megszórjuk vágott kaporral és csomborral, felöntjük vízzel, végül rátesszük a vágott káposzta másik felét. Kb. 2 óra alatt készre főzzük.

Tányérra szedve, tejföllel meglocsolva, friss kenyérrel tálaljuk, megszórhatjuk még kaporral, csomborral, akár egy kevés pirospaprikával is.

nekem jávor

Nekem Jávor – Zenei időutazás egy úriember társaságában

Augusztus 28-án nagyszabású zenés show-műsor kerül megrendezésre, amely visszaröpít az 1920-as évek hangulatába. Az esemény tisztelgés Jávor Pál színművész előtt, akit Csonka András, Kamarás Iván, Miller Zoltán, Nyári Kálmán, Varga Viktor, Váradi Gyula és Veréb Tamás elevenít meg a színpadon. A hangszereket ifj. Sárközi Lajos – Prima Primissima díjas művész – és zenekara szólaltatja meg. Jegyek kaphatók a sztárparádéra ITT!

Papanasi – túrófánk kalaposan, tejföllel és áfonyával

A túrófánk nemcsak nálunk nagy kedvenc, hanem a román konyhának is egyik klasszikus desszertje, Erdélyben is gyakran készítik ebben a formában. Jellegzetessége, hogy két részből áll – egy nagyobb lyukas fánkból és egy kis golyóbisból, nagyon mókás, mutatós és finom.

Egyszerű és kiadós, kicsit citromos és nem túl édes, sok tejföllel és leggyakrabban áfonyalekvárral tálalják a papanasit. Vannak, akik csak grízzel, mások gríz és liszt keverékével készítik, de létezik csak lisztes változat is, mint az alábbi is – ennek az az előnye, hogy nem kell pihentetni, rögtön lehet sütni, így pedig tényleg gyorsan elkészül ez a finom túrófánk.

Nagyon tartalmas és laktató, egy leves után másodiknak is ideális, ha a kalapos, emeletes, két elemből álló változatot formázzuk a túrós masszából. Az alábbi videón jól követhető a készítés folyamata, alatta pedig jön a részletes recept.

Objektum doboz

Hozzávalók:

  • 35 dkg krémesebb tehéntúró
  • 1 tojás
  • 24 dkg liszt
  • 8 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 1 teáskanál sütőpor
  • olaj a sütéshez
  • tejföl és áfonyalekvár a tálaláshoz

Elkészítés: A túrót keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojást és a porcukrot, a reszelt citromhéjat és a vanília-kivonatot, és elektromos robotgéppel alaposan kikeverjük. Egy másik tálban a lisztet, a sütőport és egy csipet sót összevegyítünk, majd kanalanként a túrós masszához adjuk keverés mellett. Amikor már kezd nehezen keverhetővé válni, kézzel dolgozzuk hozzá a maradék lisztet.

Lisztezett felületre borítjuk, gombóccá formázzuk, 4 részre osztjuk. Mindegyik részből kicsípünk 1-1 diónyi darabot, kis golyóvá formázzuk. A maradék tésztákat is gombóccá formázzuk, majd lelapítjuk, és a közepükbe lukat formázunk, hogy könnyebben átsüljenek.

Egy serpenyőben bő olajat forrósítunk, és a fánkokat közepes tűzön szép pirosra sütjük, többször megforgatva. Szűrőkanállal kiemeljük, alaposan lecsöpögtetjük, majd konyhai papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.

A nagyobb fánkokat meglocsoljuk tejföllel és áfonyadzsemmel, a kis fánkgolyókat a tetejükre tesszük, és porcukorral meghintve tálaljuk.

Augusztus 28-án nagyszabású zenés show-műsor kerül megrendezésre, amely visszaröpít az 1920-as évek hangulatába. Jegyek kaphatók a sztárparádéra ITT!

Augusztus 28-án nagyszabású zenés show-műsor kerül megrendezésre, amely visszaröpít az 1920-as évek hangulatába. Jegyek kaphatók a sztárparádéra ITT!
Forrás:
Nekem Jávor – Zenei időutazás egy úriember társaságában

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.