Írd be, mit keresel:

Cukorpótló, melyik a legegészségesebb?

Helyettesítő, helyettesítő vagy csak a szokásos édesítőszerek. Manapság számos alternatíva létezik. Egyre inkább lemondunk a klasszikus cukorról és az azt tartalmazó termékekről az egészségesebbek javára. Milyen helyettesítő anyagok a legjobbak? Mit érdemes napi szinten használni, például az otthoni sütésnél?

Cookta - 2022.08.09.
Cukorpótló, melyik a legegészségesebb?

Lehet az édesítőszer egészséges?

Tudjuk, hogy a cukor nem egészséges, de a legtöbben szeretjük az édes ízt, és nem tehetünk róla. Amikor helyettesítő termékeket keresünk, választ kell adnunk arra a kérdésre, hogy az egészségtelen cukrot valami hasonlóan egészségtelenre akarjuk-e cserélni, vagy egy egészségesebb és természetesebb alternatívát szeretnénk. Használhatunk aszpartámot és más vegyi anyagokat, de jobb, ha valami olyat választunk, ami közelebb áll a természethez. Szintén túlértékelt az agavészirup, amely gyakorlatilag 90%-ban fruktózból áll. Ez a cukor egyszerűen jelen van a gyümölcsökben, de egyetlen gyümölcs sem tartalmaz ilyen magas koncentrációban. Alacsony glikémiás indexe van (15-30), amely annál alacsonyabb, minél magasabb a szirup fruktóztartalma. A glikémiás index azonban nem minden. A túl sok fruktóz veszélyes az egészségre. Bár nagyon hasonlít a glükózhoz, az anyagcsere folyamata eltérő.

Az édes helyettesítő termékek típusai

Értékes természetes édesítőszerek a stevia vagy a xilit. A sztevia édesebb, mint a cukor, de eléggé sajátos íze van, ezért nem mindenkinek fog ízleni. A xilit viszont egy természetes cukor, amelyet nyírfából állítanak elő. Édessége a cukoréhoz hasonló, de nagyon alacsony a glikémiás indexe. Még mindig van juharszirup és különböző mézfajták, amelyeknek édes ízük mellett számos gyógyhatásuk is van. A méz esetében vigyázni kell a hőmérséklettel, mivel 42 fokosra melegítve elveszíti egészségvédő tulajdonságait, és egyszerű cukorrá válik.

Nem minden cukorhelyettesítő anyag ajánlott cukorbetegek számára. A cukorszinthez kapcsolódó egészségügyi problémákkal küzdőknek kerülniük kell a juharszirupot, a datolyaszirupot, a melaszt és a mézet, mivel magas a glikémiás indexük. A sztevia, a xilit vagy az eritrit nagyon alacsony, ezért cukorbetegek számára ajánlott.

Természetes édesség

A legjobb választás a lehető legkevésbé feldolgozott termékek használata. Választhatunk gyümölcsöket vagy dióféléket, amelyek édes ízükkel változatossá teszik ételeinket. A szultán, a sárgabarack, a füge, az aszalt szilva, az ananász vagy a banán tökéletesen alkalmas egészséges pékárukhoz, muffinokhoz, omlettekhez, turmixokhoz, túróhoz vagy zabpehelyhez. Saját datolyaszirupot is készíthet. Egyszerűen öntsön forró vizet a datolyára, és áztassa be. Néhány óra elteltével blansírozza a datolyát, és máris kész a házi szirup, amelyet a hűtőben tárolhat, és desszertekhez vagy édes reggelikhez adhat.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.