A konyha berendezésével kapcsolatban manapság sokszor előfordul, hogy előtérbe helyezik a dizájnt a használhatósággal szemben. Ez csak abban az esetben szerencsés, ha nem használjuk a konyhát, különben nem tölti be funkcióját.

Tervezd meg a konyhád! 

L, U alak vagy konyhablokk? Mégis mik ezek? A mömax konyha kategóriájában találsz ezekre az elrendezés típusokra példát. Ahhoz, hogy az ideális elrendezést megtaláljuk, a konyha méretét, formáját és szokásainkat is szem előtt kell tartani.

A konyhai munkafázisokat három nagy terület köré csoportosíthatjuk:

  • Mosogató
  • Főzőlap vagy tűzhely
  • Hűtő 

A lényeg, hogy a munkafolyamatok sorrendjében helyezzük el a konyhabútor elemeit, a három területet összekötve megkapjuk a konyhai munkaháromszöget. Ennek segítségével és a konyha alapterületét és méretét figyelembe véve kiválaszthatjuk az ideális elrendezést is. 

A konyhai elrendezés típusai

Ha megvan a terv, és kész a munkaháromszög is a konyhánkra kivetítve, akkor azt kell végiggondolni, milyen elrendezést szeretnénk. Rosszabb esetben: mi fér el a konyhánkban. Nézzük meg, milyen elrendezés típusok vannak!

Az egysoros elrendezés ott javasolt, ahol csak egy oldalon van szabad hely a bútoroknak és konyhai gépeknek. A munkafolyamatok szempontjából ez a legrosszabb megoldás, mivel itt vannak a legtávolabb a háromszög sarkai egymástól. 

A kétsoros vagy párhuzamos konyha az, amikor két hasonló konyhabútor kerül egymással szembe. Itt a legjobb a térkihasználás, és a munkával töltött idő is lerövidül. Hogy ne “szorítsa össze” a konyhát, érdemes a polcokat szabadon hagyni. 

Az “L” alakú konyha a nagy terekben látványos és praktikus megoldás. Itt a legkényelmesebb a főzés, hiszen a háromszög csúcsai a legközelebb lehetnek egymáshoz. 

Az “U” alakú konyha a párhuzamos továbbfejlesztett változata. Itt a két szemben álló szekrényt egy harmadik köti össze. Nagyon jó tárolóhely szempontjából, viszont ha nem vigyázunk, zsúfolt hatást kelthet. 

Nagy területű konyhába tervezhető a “G” alakú elrendezés. Itt már négy oldalon van bútor, ami abból a szempontból lehet hátrány, hogy a munkaháromszög szögei nagyon távol lehetnek egymástól. 

Ha kis alapterületű a lakás, akkor ajánljuk a konyhablokkot. A konyhablokkot praktikus és kompakt bútorok alkotják, amikkel gyorsan és kis költségvetésből is be lehet bútorozni a konyhát. A fal mellé is rakhatjuk, de egy szigetként, szabadon álló egységet is kialakíthatunk belőle.

Néhány jó tanács a konyha berendezéséhez

Ha már kiválasztottad a konyhai elrendezés típusát, akkor lehet belemenni a részletekbe. A lényeg, hogy az ergonómia, a kényelem, a fontos eszközök és területek elérhetősége meglegyen. 

A szekrényekről szólva: a mömax konyha kategóriájában hasznos polcokat, rácsos elemeket, fiókokat és egyéb kiegészítőket is nagy választékban találsz. Ezekkel megoldhatod a tárolást, és helyet szabadíthatsz fel a konyhai tevékenységekhez.