Írd be, mit keresel:

Brassói aprópecsenye – borsóval vagy anélkül

Az egyik legegyszerűbb ételünk, mégis rengeteg vitát vált ki. Mindenkinek van saját változata a hús fajtáját és a fűszerezést illetően, hogyan kell sütni hozzá a krumplit, illetve hogy kell-e bele zöldborsó...
Cookta - 2016.02.22.
Brassói aprópecsenye – borsóval vagy anélkül

Mi megengedőek vagyunk: az étel mindig alakítható, és készítse mindenki úgy, ahogy a legjobban szereti. Az eredeti brassói fokhagymás és borsos, sertésszűzből és burgonyából készült, és a legenda szerint a Budapest–Brassó közötti vonatúton készítette 1948-ban először Gróf Nándor, a MÁV Utasellátó szakácsa. Más legenda szerint az óbudai Weiss kocsma tulajdonosának felesége találta ki Brassóy Károly asztalosmester születésnapjára, ez a változat majoránnával és sok hagymával készült szintén sertéshúsból.

Akárhogy is legyen, kiadós és egyszerű, jó fűszeres fogás, amit többnyire sertésszűzből vagy -combból készítenek, de vannak, akik a szaftosabb, zsírosabb tarjára voksolnak. A disznóhús bátran helyettesíthető soványabb és könnyebb pulykacombbal, illetve a krumplit is ropogósra süthetjük sütőben, így kevesebb olajat szív magába.

Sokan tesznek a brassóiba zöldborsót, ami egy kicsit frissebbé teszi, illetve vannak, akik a készítést szalonnapirítással kezdik, így egy igazán férfias, emberes fogást kerekítve az amúgy is tartalmas egytálételből.

Brassói aprópecsenye

Hozzávalók:

  • 60 dkg sertés szűzpecsenye vagy sovány comb
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 60 dkg burgonya
  • 1 teáskanál morzsolt majoránna
  • frissen őrölt bors
  • olaj

Elkészítés: A krumplit meghámozzuk, leöblítjük, felkockázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, kevés olajjal meglocsoljuk, összeforgatjuk, és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.

A húst leöblítjük, szárazra töröljük, és kb. 2 centis kockákra vágjuk.

A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát félkarikára, a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk.

Egy serpenyőben olajat hevítünk, hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, megfonnyasztjuk.

Rádobjuk a húst, sózzuk, borsozzuk, meghintjük majoránnával, majd lassú tűzön, fedő alatt puhára pároljuk. Ha a levét elfőné, kevés vízzel vagy húslevessel pótolhatjuk.

Az időközben megsült krumplit kivesszük a sütőből.

A puhára párolódott hússal összekeverjük.

Savanyúsággal tálaljuk. Jó étvágyat!

Fotók: Hámori Zsófia

Fotók: Hámori Zsófia

A magyaros ételek kedvelőinek ajánljuk

A hagyományos és klasszikus, magyaros ízek kedvelőinek ajánljuk ezt a színes és hasznos szakácskönyvet, sokféle recepttel, amelyekből lehet szemezgetni akár különleges alkalmakra, akár sietős hétköznapokra.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.