Írd be, mit keresel:

Retro tojásdiéta

Kevesen emlékeznek a hetvenes-nyolcvanas évek nagy durranására, a tojásdiétára. (Én is csak az anyukám elmeséléseiből ismerem.)
Cookta - 2016.02.24.
Retro tojásdiéta

Az volt benne a legjobb, hogy nem volt szükség semmi nagy előkészületre, piaci bevásárlásra, sütés-főzésre, csak be kellett szaladni a közértbe, kikérni a párizsit, lehetőleg háromfelé csomagolva, aztán már lehetett is loholni a „dolgozóba”. A jobb munkahelyeken mindenhol volt teakonyha, de ha az nem is, hát egy elektromos főzőlap egy kisasztalon biztos, ahol az elvtársnők megmelegíthettek ezt-azt a főnöknek, főleg, amiket maguk főztek neki otthon titkos szerelemből. Na már most, abban a kis lábosban nemcsak a főnök töltött káposztáját lehetett megmelegíteni, hanem tojást is szabad volt főzni, ami, ugye, elengedhetetlen része egy tojásdiétának. Ez a fogyókúra 3-5 napig volt tartható, és lám, le is ment tőle 3-5 kiló.

Hozzávalók:

Tojás, párizsi, dobozos paradicsomlé

A diéta 3-5 napja alatt mindvégig ugyanaz a menü:

Reggeli: 3 darab főtt tojás, 10 deka párizsi, 2-3 deci paradicsomlé

Ebéd: 3 darab főtt tojás, 10 deka párizsi, 2-3 deci paradicsomlé

Vacsora: 3 darab főtt tojás, 10 deka párizsi, 2-3 deci paradicsomlé

Eközben annyi kávét, teát és buborékmentes vizet szabad inni, amennyi csak belefér az emberbe, persze cukor, tej, rum és bor nélkül.

Párizsi ma már sokféle van – de még van retro „alapváltozat” is

Párizsi ma már sokféle van – de még van retro „alapváltozat” is
Forrás:
iStock

A diéta érdekessége, hogy akkoriban nem volt túl nagy választék párizsiban, ma viszont dúskálunk a sajtos, füstös, csilis, snidlinges és mindenféle csodakreálmányokban. De mi nem csalunk, hanem szépen kiválasztjuk a natúr baromfipárizsit, méghozzá azt, amelyik lehetőleg 130 kalóriánál nem több. Igaz, a párizsit le lehetne cserélni csirkemellsonkára is, de úgy már nem lenne retro. A paradicsomléből is azt válasszuk, ami 100 százalékos, és nem tartalmaz hozzáadott fűszereket. A tojást picit meg szabad sózni, de ne nagyon, mert a só megköti a testünkben a vizet, és végül nem mutat majd kevesebbet a mérleg.

Forrás:
Zöldfűszerrel, borssal ízesíthetjük a paradicsomlét, a sóval bánjunk óvatosan

Recepttipp

Ennél a diétánál nincs túl sok variáció a receptekre, de ha végképp elegünk van a fent leírt menüből, próbáljuk ki a következőt:

Paradicsomleves

Egy liter paradicsomlét forraljunk össze egy csipet sóval, borssal (azt szabad!) és egy kis zellerzölddel. Végül tegyünk bele cukorpótlót, lehetőleg természetes alapanyagút, de ez nem kötelező, anélkül is finom. A zellerzöldet végül dobjuk ki. Ha a levessel jóllaktunk, nagyobb lelkesedéssel foghatunk neki a tojásnak és a párizsinak.

Tojáskrém

Mivel semmilyen adalékot nem használhatunk a diétához, hát legalább csapjuk be a szemünket. Ha a keménytojásokat összetörjük apróra, megsózzuk, megborsozzuk, és végül rálöttyintünk egy kevés paradicsomlét, mindjárt könnyebben le tudjuk nyelni. A tojáskrém készülhet úgy is, hogy a szétnyomkodott tojásba az apróra vágott párizsit is belekeverjük.

A tojásokat keményre főzve kell fogyasztani a diéta alatt – nem egy nagy gasztrokaland, de hatékony

A tojásokat keményre főzve kell fogyasztani a diéta alatt – nem egy nagy gasztrokaland, de hatékony
Forrás:
iStock

Figyelem!

  • A diétával nem szabad tovább kínozni magunkat 3-5 napnál. Ha folytatni szeretnénk, hagyjunk ki két napot, és pótoljuk az elmaradt C-vitamint, a szénhidrátot és a rostokat.
  • A puffadásra hajlamos fogyni vágyók ne a tojásdiétát válasszák, a gyomorégésre hajlamosak pedig szintén ne fogjanak bele, mert a paradicsomlé savat csinálhat.
  • Vigyázat, a lágytojás csalásnak számít, mert az nem tömít el eléggé, és éhesek maradunk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.