Az volt benne a legjobb, hogy nem volt szükség semmi nagy előkészületre, piaci bevásárlásra, sütés-főzésre, csak be kellett szaladni a közértbe, kikérni a párizsit, lehetőleg háromfelé csomagolva, aztán már lehetett is loholni a „dolgozóba”. A jobb munkahelyeken mindenhol volt teakonyha, de ha az nem is, hát egy elektromos főzőlap egy kisasztalon biztos, ahol az elvtársnők megmelegíthettek ezt-azt a főnöknek, főleg, amiket maguk főztek neki otthon titkos szerelemből. Na már most, abban a kis lábosban nemcsak a főnök töltött káposztáját lehetett megmelegíteni, hanem tojást is szabad volt főzni, ami, ugye, elengedhetetlen része egy tojásdiétának. Ez a fogyókúra 3-5 napig volt tartható, és lám, le is ment tőle 3-5 kiló.
Hozzávalók:
Tojás, párizsi, dobozos paradicsomlé
A diéta 3-5 napja alatt mindvégig ugyanaz a menü:
Reggeli: 3 darab főtt tojás, 10 deka párizsi, 2-3 deci paradicsomlé
Ebéd: 3 darab főtt tojás, 10 deka párizsi, 2-3 deci paradicsomlé
Vacsora: 3 darab főtt tojás, 10 deka párizsi, 2-3 deci paradicsomlé
Eközben annyi kávét, teát és buborékmentes vizet szabad inni, amennyi csak belefér az emberbe, persze cukor, tej, rum és bor nélkül.
A diéta érdekessége, hogy akkoriban nem volt túl nagy választék párizsiban, ma viszont dúskálunk a sajtos, füstös, csilis, snidlinges és mindenféle csodakreálmányokban. De mi nem csalunk, hanem szépen kiválasztjuk a natúr baromfipárizsit, méghozzá azt, amelyik lehetőleg 130 kalóriánál nem több. Igaz, a párizsit le lehetne cserélni csirkemellsonkára is, de úgy már nem lenne retro. A paradicsomléből is azt válasszuk, ami 100 százalékos, és nem tartalmaz hozzáadott fűszereket. A tojást picit meg szabad sózni, de ne nagyon, mert a só megköti a testünkben a vizet, és végül nem mutat majd kevesebbet a mérleg.
Recepttipp
Ennél a diétánál nincs túl sok variáció a receptekre, de ha végképp elegünk van a fent leírt menüből, próbáljuk ki a következőt:
Paradicsomleves
Egy liter paradicsomlét forraljunk össze egy csipet sóval, borssal (azt szabad!) és egy kis zellerzölddel. Végül tegyünk bele cukorpótlót, lehetőleg természetes alapanyagút, de ez nem kötelező, anélkül is finom. A zellerzöldet végül dobjuk ki. Ha a levessel jóllaktunk, nagyobb lelkesedéssel foghatunk neki a tojásnak és a párizsinak.
Tojáskrém
Mivel semmilyen adalékot nem használhatunk a diétához, hát legalább csapjuk be a szemünket. Ha a keménytojásokat összetörjük apróra, megsózzuk, megborsozzuk, és végül rálöttyintünk egy kevés paradicsomlét, mindjárt könnyebben le tudjuk nyelni. A tojáskrém készülhet úgy is, hogy a szétnyomkodott tojásba az apróra vágott párizsit is belekeverjük.
Figyelem!