Írd be, mit keresel:

Medvehagyma, a tavasz első ajándéka

Már nagyon ki vagyunk éhezve a friss ízekre, várjuk a tavaszt és vele az új alapanyagokat. Az egyik legelső a medvehagyma, amit rengeteg módon használhatunk – akár fűszerként ízesítésre, akár nagyobb mennyiségben levesbe, szószba, pestóba.
Cookta - 2016.02.27.
Medvehagyma, a tavasz első ajándéka

Úgy mondják, hogy a téli álomból felébredő medve a barlangjából kibújva elsőként ezt a növényt keresi, legalábbis a népi legenda szerint, hogy kitisztítsa és élettel töltse meg testét, megélénkítse vérkeringését. Igazság lehet benne, hiszen a medvehagyma nagyon jótékony gyógyhatásokkal is bír: vér- és májtisztító, fokozza a vérkeringést, serkenti az emésztőrendszer működését, magas C-vitamin-tartalma miatt ellenállóbbá teszi az immunrendszert.

Forrás:
iStock

Medvehagymát tölgyes és bükkös erdőkben találunk, Magyarország egyes területein – például a Mecsekben, Orfű környékén és a Gerecsében – összefüggő medvehagymaszőnyegek borítják tavasszal az erdők alját. Az utóbbi időkben annyira népszerű lett, hogy szabályozni kellett szedését: a Mecsek tájvédelmi körzetében idén több helyen is tilos lesz a medvehagyma szedése, mert túlságosan „lelegelték” az előző évben a medvehagymát kedvelő kirándulók.

Forrás:
iStock

Szedéskor fontos tudni, hogy a medvehagyma levele könnyen összetéveszthető a gyöngyvirágéval, ami viszont súlyosan mérgező, ezért érdemes megdörzsölni, és ha fokhagymás illatú, akkor biztosak lehetünk benne, hogy medvehagymát találtunk. Figyeljünk arra, hogy egy tőről csak egy levelet tépjünk le, így a növény a következő évre is tud erőt gyűjteni, vagyis nem pusztul el. A medvehagymát mindig virágzás előtt szedjük, ekkor a legaromásabb, legfinomabb.

A medvehagymát nyersen megmosva, felaprítva szórhatjuk salátába, tésztaétel vagy pizza tetejére a rukkolához hasonlóan. Turmixgépben egy kis olajjal, sóval, esetleg egy maréknyi mandulával vagy dióval készíthetünk belőle pestót, szószt. Tehetjük kelt tésztába is – a medvehagymás pogácsa talán a legnépszerűbb ebben a formában, de sós kalácsba, zsemlébe is beledagaszthatjuk. Készíthetünk medvehagymából krémlevest, de belefőzhetjük bármilyen hagyományos főzelékbe – érdemes csak a végén hozzáadni, hogy intenzív íze megmaradjon.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.