Írd be, mit keresel:

Tavaszváró tepertőkrém friss petrezselyemmel

Megosztó étel a tepertő és a belőle készült kence, a tepertőkrém is. Vannak, akiknek rossz emlék a menza ízetlen uzsonnakrémje, amit töpörtyűkrémnek csúfoltak, más az egészségtudatos táplálkozás miatt kerüli, mondván, hogy túl zsíros, de vannak rajongói, akik előszeretettel készítik otthon. Nekik mutatunk most egy remek receptet.
Cookta - 2016.02.29.
Tavaszváró tepertőkrém friss petrezselyemmel

A friss és ropogós tepertő kis sóval, lilahagymával és lágy kenyérrel sokakat elcsábít, főleg a házi változat, de piacon is kapni igazán jól elkészített töpörtyűt. A házi változat sem bonyolult, de kissé időigényes, igaz, sok dolgunk nincs vele. Otthon célszerű libatepertőt készíteni, sokkal barátságosabb az illata, mint a sertéshájból készültnek.

A házi libatepertőhöz a libahájat kockákra vágva egy edénybe tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Fedő alatt 1 órán át főzzük, majd leszűrjük, és áttéve egy serpenyőbe jól megpirítjuk. A kiolvadt zsírt üvegbe tesszük, és ízlés szerint használhatjuk főzéshez, vagy kenhetjük kenyérre, újhagymával, friss paradicsommal, paprikával, esetleg hajában sült krumplival remek vacsora.

A tepertő mindenesetre tovább alakítható, ledarálva kerülhet az ellenállhatatlan töpörtyűs pogácsába, de kellemesen fűszerezve, kikeverve hosszan eltartható szendvicskrém készülhet belőle, ami vendégvárónak is tökéletes.

Tepertőkrém

Hozzávalók:

  • 25 dkg libatepertő
  • 1 evőkanál libazsír
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál mustár
  • bors

Elkészítés: Turmixgépbe tesszük a zsírt, a felaprított petrezselymet, a zúzott fokhagymát, a töpörtyűt, sózzuk, borsozzuk, majd pépesítjük.

Ízlés szerint krémesebbre vagy darabosabbra mixeljük, majd ízesítjük egy kis mustárral.

Aki szeretné lazítani, egy kis tejföllel vagy majonézzel kikeverheti, de vigyázat, akkor már nem lesz hosszan eltartható!

Pirítóssal vagy friss kenyérrel, lilahagymával vagy újhagymával, paprikával, paradicsommal kínáljuk.

Fotók: Hámori Zsófia

Fotók: Hámori Zsófia

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.