Írd be, mit keresel:

Turbolya, a tavasz elfeledett fűszere

A medvehagyma mellett más izgalmas fűszernövény is megjelenik a tavaszi kertekben, erdőkben. A vadon növő turbolya elfeledett fűszernövényünk, pedig Franciaországban kultikus tavaszi alapanyag.

Cookta - 2016.03.10.
Turbolya, a tavasz elfeledett fűszere

Leginkább a petrezselyemre hasonlít csipkézett levele, de illata egészen más, kissé ánizsos, semmivel össze nem téveszthető, szedéskor érdemes megdörzsölni az ujjaink között, hogy biztos turbolyával van dolgunk. Íze is kissé ánizsos, emlékeztet a friss korianderre, nagyon friss, tavaszi. Nem szabad hőkezelni – ebben is hasonlít a korianderre -, csak frissen, nyersen, felaprítva érdemes felhasználni, virágzásig érdemes szedni.

Leginkább a petrezselyemre hasonlít a zamatos turbolya

Leginkább a petrezselyemre hasonlít a zamatos turbolya
Forrás:
iStock

A magyar konyha is előszeretettel használta hajdanán a turbolyát, ezt bizonyítja, hogy több neve is létezik, hívják ugyanis zamatos turbolyának, borbulyának, olaszsalátának, Esztermagnak. Nem csak fűszernövényként használták, de készítettek turbolyával levest is, de ebbe is csak az utolsó pillanatban kerül bele, hogy friss, jellegzetes aromája megmaradjon.

Aki márciusban kimegy egy kicsit a természetbe, kikerülni sem tudja a turbolyát, ami hazánkban gyomnövényként nő mindenfele – kertekben, játszótereken, akácosok környékén, ligetes-erdős területeken. Szedjük bátran, ha kellemesnek találjuk az ízét, és szórjuk felaprítva salátába, leves vagy omlett tetejére, keverjük tejfölbe vagy sajtkrémbe, ízesítsünk vele párolt vagy sült zöldséget. Kimondottan jól illik szárnyasokhoz és tengeri halakhoz, citromos mártásokhoz, de készíthetünk belőle egy könnyű, tavaszi levest is.

Forrás:
iStock

Halakhoz is nagyon jól illik a turbolya

Tavaszi leves zamatos turbolyával

Hozzávalók:

  • 1 nagy csokor turbolya
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 db tojássárga
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1/2 citrom
  • 1 zöldségalaplé
  • bors

Elkészítés: A vajat felforrósítjuk, meghintjük a liszttel, alaposan elkeverjük, és kis idő múlva felöntjük a zöldégalaplével, sózzuk, borsozzuk, és néhány percig főzzük. Közben a tojássárgákat a tejföllel elkeverjük, hőkiegyenlítéssel a leveshez adjuk. A citrom héját belereszeljük, levét belefacsarjuk, majd a tűzről levéve beleszórjuk a finomra vágott turbolyát. Azonnal tálaljuk.

Könnyű, tavaszi, olcsó leves, tökéletes böjti étel

Könnyű, tavaszi, olcsó leves, tökéletes böjti étel
Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.