Szeretnéd meglepni a családot saját sütésű kiflivel, de eddig nem mertél hozzáfogni, mert időigényesnek gondoltad az otthoni kiflisütést? Na, akkor ez a recept éppen neked való, mert nincs vele sok dolgod. Az egész művelet a hozzávalók kimérésétől, a sütőből kivett, frissen illatozó kifliig nem tart egy óránál tovább!

Isteni finom vajas kifli, a legtöbb pékség megirigyelné, és gyorsan, egyszerűen el is készül. A dagasztás után (melyet érdemes a robotgépre bízni) a tésztát nem kell keleszteni, csakis megformázni, ez kb. 10 perces munka, rövid ideig pihentetni, aztán már mehet is a sütőbe. 20 perc múlva pedig már vehetjük is ki a szép pirosra sült kifliket, melyek kívül ropogósak, belül pedig finom puhák, foszlósak. Vigyázat, mert langyosan egyszerűen abbahagyhatatlan...

Forrás:
Kard Éva
Forrás:
Kard Éva

Házi vajas kifli

Hozzávalók 8 db kiflihez:

  • 35 dkg liszt
  • 2,5 dl tej (+ 2 evőkanál a lekenéshez)
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dkg olvasztott vaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só

Elkészítés: A tejet langyosítsuk meg, majd a feléhez keverjük hozzá a cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Ezután takarjuk le, és pár perc alatt futtassuk fel.

A maradék langyos tejet keverjük össze az olvasztott vajjal, majd öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt.

A lisztet keverjük össze a sóval, majd szitáljuk hozzá az élesztős tejhez. Pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát. Dolgozhatunk kézzel, vagy egyszerűbben a robotgép dagasztó karjával.

A megdagasztott tésztát ezután osszuk két egyenlő részre, majd pár pillanat alatt gyúrjuk mindegyiket gombóccá.

Az egyik tésztagombócot lisztezett felületen nyújtsuk ki egy kisebb kör alakra, majd vágjuk 4 egyforma részre. Ezután egyesével nyújtsuk olyan vékonyra a tésztacikkeket, amilyenre csak tudjuk.

A vékonyra kinyújtott tésztát ezután a szélesebb felénél kezdve tekerjük fel, majd formázzuk meg a kiflit. Mindegyik tésztával így járjunk el.

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb helyezzük rá a megformázott kifliket.

Ezután kenjük le alaposan tejjel. Ízlés szerint ekkor még megszórhatjuk nagyobb szemű sóval, esetleg köménymaggal, szezámmaggal, mákkal...

Szobahőmérsékleten hagyjuk 30 percet kelni, közben melegítsük be a sütőt – alsó-felső sütésnél 200 fokra, légkeverésnél 160 fokra.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 20-25 perc alatt süssük szép pirosra a kifliket. A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Forrás:
Kard Éva

A kifli kívül ropogós, belül finom puha, foszlós. Ha marad belőle, letakarva még másnap is nagyon finom, puha!

Forrás:
Kard Éva