Írd be, mit keresel:

A kelt tészta titkai

A kelt tésztától a legtöbben tartanak, mert ugyan isteni finom, sok helyen el lehet rontani. És ha nem kellően könnyű és levegős, ha túl száraz vagy összeesik, az bizony kudarc. Összegyűjtöttük, mire érdemes figyelni, akár fonott kalácsot, akár omlós pogácsát, vagy más kelt tésztát készítünk.

Cookta - 2016.03.13.
A kelt tészta titkai

1. A kelt tészta lelke az élesztő. Mindig friss, jól morzsolható, halvány színű élesztőt használjunk. A porélesztő, instant élesztő is megfelelő, de ennek is nézzük meg a lejárati dátumát, és ha lehet, inkább a jó minőségűt használjuk.

2. Az alapanyagok legyenek szobahőmérsékletűek, kelt tésztánál ne dolgozzunk hűtőhideg, kamrahideg hozzávalókkal. A folyadék – tej, víz – inkább kézmeleg, langyos legyen.

3. A lisztet érdemes átszitálni, így levegősebb lesz, és jobban tudnak dolgozni az élesztőgombák.

Forrás:
iStock

4. A tészta összeállításakor elsőként a lisztet szitáljuk bele egy mélyebb tálba. Ehhez adjuk az elmorzsolt vagy felfuttatott élesztőt, a cukrot (egy picit még a sós tésztába is tegyünk, mert segíti az élesztő munkáját), a sót, a tojást és a szükséges mennyiségű lágy vagy olvasztott zsiradékot.

5. A dagasztást végezhetjük fakanállal, robotgép dagasztóspiráljával, de elvégezheti helyettünk mindezt a kenyérsütőgép is. Ha fakanállal dolgozunk, mindig alulról felfelé verjük a tésztát, lendületesen és szaporán, hogy minél több levegő kerülhessen bele. Addig dolgozzunk így, míg a tészta elválik a tál falától, felülete sima és fényes nem lesz – ez általában 5 perc intenzív munka.

6. Pihentetés előtt lisztezzük meg a tészta tetejét, takarjuk le tiszta konyharuhával, és helyezzük langyos helyre. Fűtési szezonban tegyük a fűtőtest közelébe, de az is jó, ha a sütőt egy picit langyosra melegítjük, és itt pihentetjük, kelesztjük duplájára a tésztát. 30 perc mindenképpen szükséges ehhez, de mennyiségtől és a kelt tészta fajtájától függően akár lehet 1 óra is. Nagyon fontos, hogy hideg, huzat ne érje, a kelt tészta érzékeny, könnyen „megfázik”, és akkor összeesik.

7. Ha a recept úgy kívánja, a megkelt tésztát átgyúrjuk, de ez nem minden esetben szükséges. Olyan recept is van, ahol szükséges újrakeleszteni a tésztát. Mindenesetre az átgyúrást és a formázást is lisztezett deszkán vagy konyhapulton végezzük – a deszka talán azért jobb, mert nem hideg.

Forrás:
iStock

9. A kelt tésztát sütés előtt érdemes lekenni tojással. Ez lehet egész tojás elhabarva, lehet csak sárga vagy csak fehérje, egyes receptek olvasztott vajat vagy épp tejszínt javasolnak a kenéshez, ez a kelt tészta fajtájától függ.

10. A sütésnél fontos a recept instrukciója: vannak olyan kelt sütemények, amelyeket hideg sütőbe kell tenni, és a bemelegedés alatt még kelnie kell a tésztának. Más kelt tésztáknál az előmelegített sütő javasolt, ebben az esetben a hősokktól hirtelen emelkedik meg a tészta. Fontos viszont, hogy a sütés első 15 percében tilos a sütőajtót kinyitni, nehogy összeessen a tészta. Ma már szerencsére az üveges sütőajtóknál könnyen be tudunk kukucskálni és ellenőrizni, hol is tart a gyönyörű kelt tésztánk.

11. A sütési hőfok általában szerepel a receptben, ezt érdemes követni. Általános szabályként a 180-200 fok körüli hőfok az ideális, persze a tészta fajtájától és méretétől függően.

12. A megsült kelt tésztát a tepsiből érdemes sütőrácsra áthelyezni, hogy alulról is hűlhessen, és ne párásodjon, vizesedjen be. A kis kelt tésztákat – mint a pogácsát – hagyhatjuk a tepsiben is kihűlni.

Receptek kelt tésztával

Aranygaluska >>

Kenyérlángos >>

Fűszervajas kelt kifli >>

Sajtos vendégváró hajtovány >>

Házi vajas kifli >>

Házi kenyér >>

Forrás:
iStock

100 recept a kenyérlángostól a karamelles csigán át a hagymás lepényig, mindegyik megsütve, tesztelve, ellenőrizve. A kelt tészta készítése könnyen elsajátítható, akár ennek a könyv segítségével. Mert azt mindenki tudja, hogy a sütőből kikerülő kelt tészta íze és illata semmihez sem hasonlítható, egyszerűen ellenállhatatlan!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.