A tejberizsnél krémesebb, selymesebb finomság a rizspuding, ami tulajdonképpen egy kis pudinggal gazdagított tejberizs. Egyszerű elkészíteni, és ha még egy kis izgalmas szószt is készítünk hozzá, biztos sikerre számíthatunk.

Az alap tehát egy kellemes, krémes tejberizs, ami bátran sorolható a pofonegyszerű receptek népes családjába. Igaz, a jó tejberizsnél fontosak az arányok, nevezetesen a rizs és a folyadék mennyisége, illetve érdemes ismerni néhány szabályt, tejberizs-trükköt is >>

A rizspudingnál a már majdnem kész tejberizst krémesítjük, selymesítjük, gazdagítjuk pudinggal – a vaníliás puding ehhez mindig jó választás, de természetesen ízlés szerint csokis, epres, puncsos változatban is készíthetjük.

Forrás:
iStock

És hogy ez a kellemes puding még izgalmasabb legyen, keverhetünk bele kis kókuszreszeléket, tört mogyorót, vagy akár készíthetünk hozzá egy kellemes epres vagy málnás ragut, esetleg egy kis rumos-mazsolás szószt.

Krémes rizspuding rumos-mazsolás szósszal

Hozzávalók:

  • 6 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 15 dkg rizottó rizs
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 2 evőkanál vaníliás pudingpor
  • 10 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja

A rumos mazsolához:

  • 10 dkg mazsola
  • 6 dkg porcukor
  • 1 dl rum
  • 2,5 dkg vaj

Elkészítés: A tejet és a tejszínt összekeverjük, felmelegítjük, majd belerakjuk a megmosott rizst, és lassú tűzön, időnként megkeverve majdnem puhára főzzük. Amikor már majdnem puha, hozzáadjuk a porcukrot és a citrom reszelt héját, valamint a vanília-kivonatot és a fél deci vízzel kikevert pudingport, és kevergetve készre főzzük, majd hagyjuk hűlni – akár poharakba szedve.

A rumos mazsolához a vajat felolvasztjuk egy kicsi edényben, hozzáöntjük a rumot és a porcukrot, valamint a megmosott mazsolát, és 3-4 perc alatt sziruposra főzzük. Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd a rizspuding tetejére locsoljuk tálaláskor.

Forrás:
iStock