Írd be, mit keresel:

Lángos – az örök klasszikus otthon is egyszerűen elkészíthető

Piacon vagy strandon kihagyhatatlan a frissen sült forró lángos, de otthon is könnyen elkészíthető. Ha betartunk néhány szabályt, és van egy jó receptünk, biztos a siker. Mutatunk is egy alapreceptet!

Cookta - 2016.03.18.
Lángos – az örök klasszikus otthon is egyszerűen elkészíthető

Ez az az étel, ami csakis frissen jó, sok fokhagymával és tejföllel, esetleg reszelt sajttal. Komplett reggeli vagy korai ebéd a piacon, de a család és a barátok is örülnek, ha vacsorára frissen sült lángossal lepjük meg őket.

Egy lágyabb kenyértészta az alap, de léteznek burgonyával, kefirrel, joghurttal vagy párolt káposztával, sőt apróra vágott medvehagymával gazdagított lángostészták is. A kelt tésztát összeállítása után érdemes legalább 30 percet keleszteni, hogy kellően könnyű legyen majd a lángosunk. Jó hír, hogy a bedagasztott tészta több napig is eltartható a hűtőben, így tudunk mindig csak annyit sütni, amennyi éppen el fog fogyni.

Sütés előtt a megkelt tésztát érdemes kiporciózni, kis bucikká formázni, és olajozott deszkán egy kicsit még pihentetni, majd vékony lappá kihúzogatni. Sütéskor a legfontosabb, hogy az olaj kellően forró legyen, mert ha nem, akkor könnyen megszívja magát a tészta olajjal, viszont túl forró se legyen, mert akkor a tészta belsejének nem lesz ideje megsülni, miközben a külseje túlpirul.

Az olajból kiemelve hagyjuk alaposan lecsöpögni az olajat, sőt helyezzük papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.

Most már csak azt kell eldönteni, hogy mit teszünk rá… A klasszikus fokhagyma, tejföl és reszelt sajt feltétek mellett ma már sokféle változattal találkozunk lángososnál. Mi erre a retró változatra esküszünk, de fogyassza mindenki úgy, ahogy a leginkább kedveli!

Sajtos-tejfölös lángos

Hozzávalók 4 fő részére:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 2 evőkanál olaj
  • víz
  • bő olaj a sütéshez

A tálaláshoz:

  • 1,5 dl tejföl
  • 10 dkg reszelt trappista sajt
  • 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés: A tejet és a vizet együtt felmelegítjük. Egy pohárba kevés cukrot teszünk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felöntjük 1 dl langyos tejjel. Lefedjük, és addig várunk, míg felfut.

Egy tálban összekeverjük a lisztet és a sót, a közepébe mélyedést formálunk, ebbe tesszük a 2 evőkanál olajat, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és egy kevés langyos vizet. Elkezdjük összekeverni, és a vizet apránként adjuk hozzá, nehogy túl híg tésztát kapjunk. Ha már közepesen lágy a tészta, egy nagyobb tálba tesszük, és kb. fél órát kelesztjük meleg helyen.

Ezután egy tálcát beolajozunk, és olajos kézzel kisebb labdákat szaggatunk a tésztából, a tálcára tesszük. Konyharuhával letakarjuk, majd így kelesztjük tovább. Ha már szép nagyra nőttek a tészták, elkezdhetjük a sütést.

Egy serpenyőben bőséges olajat hevítünk, majd az olajos kézzel jól széthúzott és megformált tésztát belehelyezzük. Mindkét oldalát szép pirosra sütjük, lecsepegtetjük, és törlőpapírra tesszük, hogy a maradék olajat is felszívja.

Tálaláskor sózzuk, tejföllel megkenjük, és reszelt sajttal megszórjuk. Opcionálisan zúzott fokhagymát is tehetünk rá.

Fotók: Hámori Zsófia

Fotók: Hámori Zsófia

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.