Írd be, mit keresel:

Tormatrükkök – vadulj vele vagy szelídítsd meg!

Különlegesen intenzív, aromás, csípős fűszer a közönséges torma, csípős torma és orrtekerő torma néven ismert növény. A torma közeli rokona a mustár, unokatestvére a japán konyhában népszerű vízitorma, vagyis wasabi. Csípős egy család, de lehet őket barátságossá szelídíteni!

Cookta - 2016.03.25.
Tormatrükkök – vadulj vele vagy szelídítsd meg!

Remek vértisztító, segíti az emésztést, az epe működését, a sebgyógyulást, antibakteriális hatású, csillapítja a köhögést – így bátran használhatnánk gyógyszerként, de az az igazság, hogy a legtöbb családban csak húsvét táján kerül az asztalra. A sonka mellé kötelező vagy a hidegtálra kerülő sonkatekercsbe, pedig rendszeresen kellene fogyasztanunk.

Forrás:
iStock

A bátrak maguk veszik és reszelik a friss tormát, ami a csípőssége miatt nagy kihívás, minden nyálkahártyát még távolról is irritál a csípős torma. Egy kis ecettel és cukorral ízesítve tökéletes, de brutális kiegészítője a sonkának. Aki nem vállalkozik a reszelésre, készen is vehet ecetes tormát – és kezdődhet is a szelídítés!

Torma almával

Akinek túl vad az ecetes torma, reszeljen hozzá egy kis almát – így is kellően intenzív, kellemesen édeskés a sós sonkához, de ha krémesebb kencére vágyunk, meg is párolhatjuk az almát tisztítva, kockákra vágva, majd pépesítve, és így keverve el a tormával. Kevésbé erős, de kellemesen pikáns szószt kapunk, ami tökéletes húslevesben főtt marhahúshoz is.

Forrás:
iStock

Torma tejszínnel

Az ecetes tormát lazíthatjuk, semlegesíthetjük egy kis tejföllel vagy tejszínnel is: krémesebb, szelídebb szószt kapunk. Ha a tejszínt egy csipetnyi porcukorral habbá verjük, és ezzel forgatjuk össze az ecetes-cukros tormát, elképesztően finom krémet kapunk, ami füstölt lazachoz vagy makrélához is mennyeien illik. Ugyanezt a habot tölthetjük vékony sonkaszeletekbe, vagy a sonka mellé kínált töltött tojás tetejére is nyomhatjuk.

Torma krémsajttal

Ha natúr krémsajttal keverjük az ecetes tormát, kiváló szendvicskrémet kapunk, ami húsvéti vendégvárónak is tökéletes a sonka mellé, de az ünnepek után is jól használhatjuk, akár tésztaszószként vagy egy kis joghurttal lazítva salátaöntetként a maradék sonka felhasználásával.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.