Írd be, mit keresel:

Pelmenyi, az orosz húsos töltött tészta

Egy kedves barátom anyai nagymamája orosz származású, tőle származik az alábbi hússal töltött tészta, vagyis pilményi vagy pelmenyi receptje. Klasszikus és autentikus, érdemes kipróbálni.

Lídia 1962 körül költözött Moszkvából Pestre Lászlóhoz, későbbi férjéhez, akit Oroszországban ismert meg. A férfi egyaránt főzött a magyar és az orosz konyha tradíciói szerint, így könnyedén meg tudták tartani mindkettejük kulturális hagyományait a gasztronómiában (is).

Lídia több orosz étel elkészítését is megtanította unokájának, például a pirogét, a zapekankáét és a scsi levesét is, valamint a pelményiét, melynek a receptje alább olvasható.

Cookta - 2016.03.27.
Pelmenyi, az orosz húsos töltött tészta

Forrás:
iStock

A pelmenyi (пельмени) hússal töltött főtt tészta, hasonló az olasz raviolihoz. Többféleképpen is elkészíthető, hagyományosan marha- vagy sertéshúst, illetve a kettő keverékét használják tölteléknek. Az egyik legegyszerűbb hétköznapi étel, bármikor fogyasztható. Hétköznap vagy hétvégén ebéd vagy vacsora gyanánt kerül asztalra a klasszikus orosz fogás. Természetesen ma már Oroszországban készen, fagyasztva vagy hűtve is kapható, sőt ez az elterjedtebb, nem a házi elkészítése.

Érdekesség, hogy a tészta főzővizét nem öntik ki, hanem kissé feljavítva az általuk bulonnak (valószínűleg a francia bouillon – vagyis erőleves – után) nevezett főzőlevet egy kis vajjal, ételízesítővel és tejföllel gazdagítják, kis sóval, borssal ízesítik, így egyszerre megvan a könnyű leves is.

Forrás:
iStock

Pelmenyi

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 33 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • szűk 1 dl forralt víz langyosan
  • kevés só

A töltelékhez:

  • 50 dkg darált hús (fele marha, fele sertés)
  • 1 csapott kávéskanál őrölt bors
  • 1 kisebb krumpli
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 kávéskanál cukor
  • szűk 1 dl víz

A tálaláshoz:

  • friss kapor vagy petrezselyem
  • tejföl
  • olvasztott vaj

Elkészítés: A tésztához a liszthez adjuk a tojást és a vizet, sózzuk, majd összedolgozzuk, és 30-40 percig pihentetjük.

Közben a töltelékhez a darált húst tálba tesszük, hozzáreszeljük a kis fej hagymát és a krumplit (ez elhagyható különben, csak a barátom nagymamája készíti így), sóval, borssal, pici cukorral ízesítjük, hozzáöntjük a vizet, és alaposan összedolgozzuk.

A pihentetett tésztát vékonyra nyújtjuk, köröket szaggatunk belőle, mindegyikre 1-1 kiskanálnyi tölteléket teszünk, félbehajtjuk, és a széleket lenyomkodjuk, vagy kis batyukat készítünk belőlük.

Forrás:
iStock

Forrásban lévő, enyhén sós vízbe tesszük, megvárjuk, míg feljönnek a víz felszínére, és onnantól számítva még néhány percig főzzük közepes lángon.

A tésztát leszűrjük – a főzővízből készíthetünk levest a fentiek alapján –, és olvasztott vajjal, tejföllel meglocsolva, friss kaporral vagy petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Egyetlen más nép nemzeti konyhájában sem találjuk meg a zöldségekből, halakból, húsokból és más alapanyagokból készült fogások és ételek ilyen bőségét. A könyv a hagyományos orosz és pravoszláv konyha százharmincnégy receptjét tartalmazza.

Az ételek elkészítésének folyamatát lépésenként felvett színes fotók illusztrálják. A könyvben olvashatunk az orosz konyha történetéről, a felhasznált alapvető élelmiszerekről, azok feldolgozásának, elkészítésének és tárolásának módjairól.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.