Írd be, mit keresel:

@Spenót újragondolva

Felejtsük el egy pillanatra a spenóthoz kapcsolódó gyerekkori rossz emlékeinket és a vastag rántással készülő főzeléket, és gondoljuk újra, mi mindenre jó ez a zsenge, zöld, vitaminokkal és ásványi anyagokkal teli levélke!
Cookta - 2016.03.27.
@Spenót újragondolva

Először is rendkívül magas a C-vitamin-tartalma, főleg nyersen, de rengeteg B-vitamint is tartalmaz, a B-vitamin pedig fokozza a zsírok és szénhidrátok feldolgozását. A spenótban található természetes anyagok szabályozzák a vércukorszintet is. A spenót kifejezetten hasznos a cukorbetegek számára, vagy a cukorbetegség megelőzésében is. Mellette segíti a hasnyálmirigy munkáját is, így fontos szerepe van az inzulintermelésben. Szabályozza a vérnyomást, valamint fogyasztása igen hasznos lehet vérzékenység, illetve erős menstruáció esetén is. Mindemellett magas antioxidáns-tartalma segít megvédeni a sejteket a szabad gyökök kialakulásától, szeléntartalma pedig rásegít ennek hatására.

Forrás:
iStock

Ha nyersen szeretnénk fogyasztani, a bébispenót, de a zsenge spenót is remek salátának, akár más zöldekkel keverve, de retekkel, paradicsommal, reszelt vagy vékony csíkokra vágott sárgarépával is nagyon finom. Tehetünk bele egy kis feta sajtot, megszórhatjuk durvára vágott dióval, meghinthetjük pirított tökmaggal, napraforgómaggal. Öntetként jól illik hozzá egy kis fokhagymás joghurt, de vinaigrette-tel is friss, kellemes salátát kapunk.

Forrás:
iStock

Csak kevés hőkezelést igényel a blansírozás vagy a párolás, a spenót néhány perc alatt elkészül, így megmaradnak a vitaminjai, ha nem főzzük túl. Tökéletes köret például a párolt spenót, amit egy kis fokhagymával együtt megfonnyasztunk olívaolajon (engedjük, hogy a fokhagyma előbb barnára piruljon), jól megborsozzuk, a tűzről levéve még egy kis nyers fokhagymát nyomunk rá, megsózzuk, megcitromozzuk, de adhatunk hozzá egy kis tejszínt is. Lazachoz mennyeien illik, de grillezett csirkemellhez is tökéletes.

Ha ennél komolyabb ételre vágyunk, a párolt spenótot rétegezhetjük egy tűzálló tálba egy kis puliszkával és juhtúróval, csőben sütve tartalmas és nagyon finom fogás, de különféle tésztákhoz is nagyon jól illik, akár szószként, akár például egy lasagne töltelékeként, ricottával és besamellel összesütve. A receptet részletesen, fázisfotókkal itt találjátok >>

Forrás:
Hámori Zsófia

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.