Szeretjük az olasz konyhát, különösen tésztaételeiket, amelyek nemcsak finomak, de gyorsan és egyszerűen el is készíthető legtöbbjük. Egyik kedvencünk a gnocchi főzés nélküli paradicsomszósszal: üde, friss és pillanatok alatt kész!

A friss paradicsomszósz természetesen szabadföldi, zamatos paradicsomból a legfinomabb, de ma már egészen finom paradicsom kapható tavasszal is, akár hazai termelőknél is találunk ilyet. Leginkább az alföldi termesztők tudják kihasználni a meleg termálvíz áldásos hatását a fóliás zöldségtermelésnél, ennek köszönhetően környezetbarát módon és igen gazdaságosan „gyorsítják fel” az időt és az érést.

A friss, nyers paradicsomszószban tulajdonképpen ugyanaz van, mint a hosszan főzött olasz paradicsomszószokban, vagyis paradicsom, olívaolaj, fokhagyma és bazsalikom, valamint természetesen só és bors, de mind megőrzi üdeségét, és a frissen főtt tészta még át is melegíti, de vitaminjait, ízeit nem befolyásolja.

Mi házi gnocchihoz, vagyis olasz krumplinudlihoz készítettük, de használhatunk készen vásárolt gnocchit, vagy akár spagettit, pennét, amit leginkább kedvelünk.

Gnocchi friss paradicsomszósszal

Hozzávalók:

  • 4 nagy szem krumpli
  • liszt (kb. 30 dkg)
  • 1 tojás

  • A paradicsommártáshoz:
  • 25 dkg paradicsom
  • 2 evőkanál friss, aprított bazsalikomlevél
  • 1 nagyobb gerezd fokhagyma, reszelve
  • 0,8 dl olívaolaj

  • frissen őrölt bors

Elkészítés: Héjában megfőzzük a krumplit, majd hűlni hagyjuk. Amikor már csak langyos, áttörjük, hozzáadunk 1 tojást és annyi lisztet, amennyit felvesz (ez a krumpli fajtájától, annak keményítőtartalmától függ, így változhat!), sózzuk.

Összegyúrjuk a tésztát, majd kígyókat sodrunk belőle, ezekből késsel 2 cm-es darabkákat vágunk. (Ez a leggyorsabb elkészítési mód, a tökéletes forma eléréséhez kézzel gömbölygessük meg őket, majd villával formáljunk bele mintát.)

Lobogó sós vízben kifőzzük. Amikor a gnocchik feljöttek a víz tetejére, elkészültek. Leszűrjük, és egy kis olívaolajjal meglocsoljuk.

A friss paradicsomszószhoz felkockázzuk a paradicsomot, és a bazsalikommal, a fokhagymával és az olívaolajjal együtt egy turmixgépbe/aprítógépbe tesszük, sózzuk, borsozzuk, majd pürésítjük.

A frissen kifőtt gnocchival tálaljuk.

Fotók: Hámori Zsófia
Fotók: Hámori Zsófia

Nincsen olasz konyha tészta nélkül – ezt bizonyára mindenki tudja. Ebben az átfogó, gyönyörűen illusztrált szakácskönyvben négyszáz hagyományos olasz recepten keresztül ismerkedhetünk meg a híres pastával és kísérőivel: a finom ragukkal és mártásokkal, a zamatos zöldségekkel, a tenger gyümölcseivel és ínycsiklandó sajtokkal.

A tészták lenyűgöző méret- és formagazdagsága, a területenként variálódó alapreceptek az ízek kavalkádját eredményezik, és gondoskodnak arról, hogy az apró változtatások segítségével mindig új étellel lephessük meg szeretteinket.