Írd be, mit keresel:

Epres piskótarolád, a körkörös élvezet

A piskótatekercs mutatós és elegáns, akár ünnepi, hétvégi sütemény is lehet. Elképesztően jól illik hozzá mindenféle krém és gyümölcs, az eperszezon küszöbén most természetesen eperrel készítettük.

A piskótarolád elkészítése nem bonyolult, bár a piskóta sütésénél érdemes betartani az alapszabályokat (amelyeket itt találtok). A klasszikus baracklekvár-töltelék helyett most gyümölcsös krém került bele, aminek alapja selymes mascarpone, egy kis tejszínnel lazítottunk légiesen könnyűvé, és eperrel, eperdzsemmel gazdagítottuk. A tetejére egy kis pisztácia került, ami nemcsak mutatós, de ízben is nagyon jól illik az eperhez – ez természetesen kiváltható pirított mandulával, ha ezzel készül, akkor is biztos a piskótatekercsünk sikere.

Cookta - 2016.04.17.
Epres piskótarolád, a körkörös élvezet

Forrás:
iStock

Epres-mascarponés piskótatekercs

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 4 db tojás
  • 4 evőkanál porcukor
  • 4 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál víz
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 25 dkg mascarpone krémsajt
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg porcukor
  • 1,5 dl eperdzsem
  • 25 dkg eper
  • maréknyi pisztácia

Elkészítés: A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgákat a porcukorral és a vízzel nagyon habosra keverjük, beleszitáljuk a lisztet, hozzáadunk 2-3 evőkanál tojáshabot, és összekeverjük, majd a maradék tojáshabot óvatosan fakanállal beleforgatjuk.

Egy sütőlapra sütőpapírt terítünk, elsimítjuk rajta a tésztát, és előmelegített 150 fokos sütőben 12-15 perc alatt légkeverés mellett megsütjük. A sütőből kivéve a piskótát tiszta konyharuhára fordítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, megfordítjuk, majd feltekerjük, a konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Közben a krémhez az epret megtisztítjuk, megmossuk, 2/3 részét apró kockákra vágjuk, a maradékot vékony szeletekre. A hideg (!) tejszínt keményre verjük. A mascarponét simára keverjük a porcukorral, majd összeforgatjuk a tejszínhabbal, végül óvatosan belekeverjük a felkockázott epret.

A kihűlt piskótát kitekerjük, vékonyan megkenjük eperdzsemmel, majd az epres mascarponekrém 2/3 részével, óvatosan feltekerjük, és kívülről is bevonjuk a maradék krémmel. Néhány órára a hűtőbe tesszük.

Tálalás előtt megszórjuk felaprított pisztáciával, és a vékony szeletekre vágott eperrel díszítjük.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.