Írd be, mit keresel:

Elronthatatlan @egyensúly-@sütemény a nagyi konyhájából

Mielőtt bárki megijedne, hogy a következő süteménynek bármi köze van a matematikához, a sok számolgatáshoz, megnyugtatom: nem erről van szó, hanem egy jól variálható, omlós, kevert tésztáról.

Sokszor ettem már nagymamámnál ezt a sütit, de valahogy sosem került szóba a neve, csak a legutóbbi alkalommal. Meglepődtem, kicsit hivatalosnak éreztem, de ez tükrözi legjobban a sütemény sajátosságát, miszerint minden összetevő ugyanolyan súlyú. Ráadásul más nyelvekben visszaköszön ez az elnevezés, ami az alapanyagok egyenlő hányadára utal: angolul pound cake, franciául quatre quarts a neve.

Cookta - 2016.04.18.
Elronthatatlan @egyensúly-@sütemény a nagyi konyhájából

Forrás:
iStock

Az alaptészta 1:1:1:1 arányban liszt, tojás, cukor és vaj, ehhez jön még egy kis sütőpor, reszelt citromhéj. A kész tésztát bevonhatjuk citromos cukormázzal vagy csokival, de potyogtathatunk bele meggyet, szedret, ribizlit, málnát, felkockázott almát, csokidarabokat, durvára vágott diót vagy mandulát, hogy kicsit izgalmasabb legyen. Nagyon mutatós, ha a bekevert tésztát két részre osztjuk és a felét kakaóporral elkeverjük, majd márványos süteményt készítünk úgy, hogy előbb a fehér tésztát öntjük a sütőformába, majd a csokisat és rácsurgatjuk, és egy villával lazán elkeverjük. Ha fokozni akarjuk a látványt, megsüthetjük kuglófformában, így igazán elegáns, ünnepi desszertet kapunk.

Forrás:
iStock

A hozzávalók méricskélésén kívül semmilyen pepecselős munkát nem követel a süti, így bátran ajánlom elfoglalt háziasszonyoknak vagy kezdő gasztrotündéreknek!

Egyensúly-tészta (alaprecept)

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • vele egyenlő súlyú liszt (a 4 közepes méretű tojás kb. 20-25 dkg)
  • ugyanennyi cukor
  • ugyanennyi vaj
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 csapott teáskanál sütőpor

Elkészítés: Válasszuk szét a tojásokat, majd a tojássárgákat keverjük habosra a vajjal és a cukorral. Reszeljük hozzá a citromhéjat, szitáljuk bele a sütőporral elkevert lisztet, keverjük simára. Végül a tojások felvert habját óvatosan forgassuk bele. A kész masszát öntsük kikent, kilisztezett tepsibe vagy sütőformába, gazdagítsuk valamilyen piros gyümölccsel vagy lekvárpöttyökkel.

Előmelegített sütőben közepes fokon (kb. 150 fokon) süssük aranybarnára, mindenképpen ellenőrizzük tűpróbával, hogy átsült-e, kuglófformában vagy őzgerincformában ugyanis nehezebben sül át. Az elkészült süteményt szeletelve vagy kockára vágva, porcukorral vagy vaníliás cukorral meghintve kínáljuk.

Forrás:
iStock

Régi idők házias ízei Nigellától

Nigella legújabb könyve segítségével visszahozza mindannyiunk életébe a régi idők konyhájának meghitt, családias hangulatát. A kötet a süteményekről – és általában véve a sütésről – szól ugyan, ám mégsem tekinthető hagyományos értelemben vett szakácskönyvnek.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.