Írd be, mit keresel:

Legyen saját kis fűszerkertünk!

Egyik étel sem elég élő, étvágygerjesztő és gyönyörű, ha nincs rajta valódi, friss, a kertünkben termett fűszernövény. Ha csak egy gőzölgő, piros szószos spagettira gondolunk, máris mennyivel ínycsiklandóbb, ha ott kunkorodik rajta pár levélke friss bazsalikom.

Mindenkinek lehet saját fűszerkertje, akár az erkélyen, akár egy napos ablakban. Ha pedig kert is van, akkor még igazi fűszernövény-paradicsomot is ültethetünk, mely nemcsak az ételeink ízét dobja fel, de a kert szemet gyönyörködtető színfoltja is lehet. Arról nem is beszélve, hogy csakis a házikert fűszereiről tudhatjuk biztosan, hogy vegyszermentesek. Mielőtt bárki szorongani kezdene, a fűszerkerthez nem kell szaktudás, termesztésük nagyon egyszerű, és túl sok törődést sem igényelnek.

Cookta - 2021.07.31.
Legyen saját kis fűszerkertünk!

Forrás:
iStock

Mint minden növény, a fűszernövények is lehetnek egynyáriak vagy évelők. Az egynyáriakat ősszel gyökerestől kidobjuk, az évelők viszont a téli tetszhalál után tavasszal újra kihajtanak. És, persze, vannak örökzöldek is, melyek a hazai teleket nem bírják a szabadban, de ha a lépcsőházban vagy hűvösebb szobában átteleltetjük őket, egész évben jól érzik magukat.

  • Egynyári fűszernövények: kapor, bazsalikom, petrezselyem, koriander, borsfű
  • Évelők: édeskömény, menta, majoránna, tárkony, snidling, lestyán
  • Örökzöldek: babérlevél, kakukkfű, rozmaring, zsálya

Hova ültessük?

Akár a virágágyba a dísznövények közé, akár cserépbe, ládába, balkonládába, vödörbe ültetjük, a fűszernövény jól fogja érezni magát. Többségük mediterrán országból származik, ezért a napos, száraz helyet kedveli, ahol nem pang a víz. A termőföld lehet sima virágföld, a lényeg, hogy jó zsíros, fekete föld legyen. Ha túl sok tápanyagot kapnak, bár gyorsabban nőnek, de nem lesz olyan finom az aromájuk. A nedves talajt kedveli viszont a menta és a petrezselyem, ráadásul ezek az árnyékot is jól bírják.

Forrás:
iStock

Magról vagy palántáról?

Bátrabbak magról is ültethetik a növénykéket, de ebben az esetben a kis palántát fokozatosan (eleinte árnyékolóval) kell majd kiszoktatni a szabadba, ne érje azonnal tűző napsütés. A közértekben, kertészetekben kapható, kifejlett fűszernövényekkel kisebb a rizikónk, de hazaérve ültessük át őket nagyobb cserépbe, jobb földbe.

Vigyázat!

  • A bazsalikomnak sose a tetejét, mindig a tövét locsoljuk, különben bependerednek a levelei, és nem nő tovább a növény.
  • Ha tehetjük, nem árt, ha bio-termőföldbe ültetjük a palántákat, így biztosan nem éri vegyszer az étkezésre szánt fűszerünket.
  • A citromfű és a menta nagyon hamar terjednek, így célszerűbb őket elkülönítve, külön cserépbe ültetni.

Fagyasztva is finom marad

Ha gazdag a termés, zacskókban vagy tárolódobozokban le is fagyaszthatjuk a fűszernövényt, vagy akár illatos, pikáns olajat is készíthetünk belőle, mellyel megbolondíthatjuk a grillezett sültet vagy a salátát.

Forrás:
iStock

Tipp:

Fokhagymás olaj

Tegyünk egy kis üvegedénybe olívaolajat, dobjunk bele 2-3 gerezd megpucolt fokhagymát és 4-5 levél bazsalikomot. Hagyjuk pihenni 1-2 napig, majd használjuk fel akár egy olaszos spagetti ízesítéséhez, akár a paradicsomsalátánkhoz, melyet lilahagymából, paradicsomból olívaolajjal készítünk, és bazsalikommal, sóval, borssal ízesítünk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.