Írd be, mit keresel:

Rántotthús-kisokos 10 pontban

Mindent szeretünk, ami rántott, bundás, panírozott, a rántott hús pedig szinte elmaradhatatlan fogás sok család vasárnapi menüjében. De a jó rántott húsnak – a ropogós bundának és az omlós húsnak – van néhány készítési titka, amit most meg is osztunk veletek.

Cookta - 2016.04.24.
Rántotthús-kisokos 10 pontban

1. Először is a húst érdemes kicsit kiklopfolni, hogy a rostok felpuhuljanak – kivétel a csirkecomb. Praktikus megoldás, ha a húsra fóliát terítünk, és ezen keresztül klopfolunk, mert így nem repdesnek a húsdarabkák, illetve sokkal könnyebben elöblíthető a klopfoló.

2. A húst be is pácolhatjuk előzetesen, ha omlósabban szeretjük, ehhez tökéletes például a fokhagymás tej.

3. Panírozásnál a lisztet érdemes átszitálni, tehetünk bele egy kis fűszert – pirospaprikát, fekete borsot.

4. A tojásba tegyünk egy kis sót és tejet, így verjük fel villával habosra a tojást, majd a liszt után ebbe mártsuk.

5. Ami a zsemlemorzsát illeti, a legfinomabb a házi zsemlemorzsa, amit száraz, kissé pirított kenyérből magunk őrölünk egy késes robotgéppel, majd átszitálunk. A morzsa nagyon jól ízesíthető, gazdagítható: tehetünk bele szezámmagot, tört corn flakest, zabpelyhet, aprított tökmagot, reszelt parmezánt vagy valamilyen szárított zöldfűszert – például rozmaringot, kakukkfüvet.

A bundába tehetünk fűszert, magokat, reszelt sajtot, akár aprított kukoricapelyhet is

A bundába tehetünk fűszert, magokat, reszelt sajtot, akár aprított kukoricapelyhet is
Forrás:
iStock

6. A zsemlemorzsát akár teljesen el is hagyhatjuk, és csak magokba vagy aprított kukoricapehelybe bundázhatjuk a húst a tojás után – ezekkel izgalmasabb, ropogósabb lesz. Nagy divat mostanában a panko morzsa is: ez japán fehér kenyérből készül, csak a kenyér belsejéből, hófehér, és kissé szálasabb, mint a mi morzsánk, az ezzel készült bundás fogások nagyon ropogósak lesznek.

7. A sütéshez érdemes bő és tiszta olajat használni, olyat ne használjunk, amiben előtte karakteresebb ízű ételt sütöttünk. Vannak, akik zsírban sütnek, és az igazi profik tesznek a zsiradékba – olaj és zsír esetén is – egy diónyi vajat, mert ettől finomabb lesz a hús íze. Fontos a zsiradék hőmérséklete is: ha nem elég meleg, megszívja magát a bunda, ha túl meleg, akkor pedig megég a panír, mielőtt átsülhetne a hús. A rántott csirkecombbal legyünk türelmesek és figyelmesek: viszonylag vastag hús, ami nehezebben sül át.

8. A sülő húsba sose szúrjunk villát, mert sérül a felülete, kifolyik belőle a húslé, szárazabb lesz a végeredmény. Inkább két villával vagy egy csipesszel fogjuk meg és fordítsuk át.

Ne szúrjunk villát a húsba – csipesszel forgassuk!

Ne szúrjunk villát a húsba – csipesszel forgassuk!
Forrás:
iStock

9. A pirosra sült hússzeleteket mindig jól csöpögtessük le, utána peddig érdemes konyhai papírtörlőre tenni, ami a felesleges zsiradékot felszívja.

10. Vannak, akik szívesen sütik sütőben a rántott húst, mert így garantáltan nem szív magába sok olajat, éppen csak annyit, amennyivel megspricceljük sütés előtt. A hús így szárazabb lesz kicsit, de egészségesebb. Ha jó kompromisszumot szeretnénk, akkor a kisebb falatokra vágott, szaftosabb húsokat süssük bundázva a sütőben, a nagyobbakat bő, forró olajban.

Jó étvágyat!

Jó étvágyat!
Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.