Eszperente epres recept, remek desszert, egyelek meg! Na jó, nem játszunk tovább, hanem mutatunk egy nagyon selymes, ellenállhatatlan epres pohárkrémet, természetesen az egyszerű, de nagyszerű kategóriából, mert eperből sosem elég!
Joghurt és gyümölcs – jó páros, hát még egy kis tejszínnel gazdagítva, egy kis vaníliával fűszerezve. Könnyed, habos, krémes, önmagában is tökéletes, de csinos pohárkrémmé is átlényegíthetjük, ha egy kis kekszmorzsát vagy piskótát teszünk a poharak aljára, erre kerül a könnyű hab vagy mousse, erre pedig extra tejszínhab és egy kis gyümölcs.
Az eper helyett természetesen használhatunk bármilyen bogyós gyümölcsöt, nagyon finom szederrel, málnával, de akár ribizlivel, sőt sárgabarackkal is. Akár fagyasztott gyümölcsökkel is elkészíthetjük, ebben az esetben a felengedett gyümölcsöt alaposan csepegtessük le felolvadás után, hogy ne áztassa el a habot.
Akit zavarnak a magok, a gyümölcspürét passzírozza át: az epernél szerintünk nem szükséges, a málnánál határeset, a szedernél és a ribizlinél mi biztosan passzíroznánk.
Joghurtos epermousse
Hozzávalók:
Elkészítés: Az epret megmossuk, kicsumázzuk, darabokra vágjuk, majd botmixerrel pürésítjük. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. Az eperpüréhez adjuk a cukrot és a vaníliarúd kikapart belsejét, majd egy forralóedényben felmelegítjük, majdnem forrásig, ekkor levesszük a tűzről, beletesszük a kinyomkodott zselatint, és addig kevergetjük, amíg teljesen fel nem olvad. Az eperpüréhez keverjük a hideg joghurtot, majd hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni. Közben a tejszínt habbá verjük, majd az epres joghurtba forgatjuk. A krémet poharakba porciózzuk, és néhány órára vagy egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Tálaláskor tejszínhabbal, eperrel díszítjük.