Írd be, mit keresel:

@Spárga-kisokos

Az egyik legfinomabb tavaszi zöldségféle, viszonylag rövid a szezonja, így kedvelői ilyenkor szinte minden nap készítik valamilyen formában. Vannak, akik nem rajonganak érte: meggyőződésünk, hogy ők még nem kóstolták megfelelően előkészítve, megfőzve. Összegyűjtöttük a legfontosabb spárga-tudnivalókat.

1. A leginkább májusban termő spárgának két elterjedtebb fajtája van, a fehér és a zöld (létezik még lila is), ezen belül is több fajta létezik. A spárga termesztése elég macerás, a fehér spárga ugyanis a föld alatt növekszik, folyamatosan halmozzák rá a földet, hogy megfelelően növekedhessen. A zöld spárga sípjai a föld felett növekszenek.

Cookta - 2016.05.02.
@Spárga-kisokos

Forrás:
iStock

2. A fehér spárga ízesebb, több aromával bír, de könnyebben lesz fás. A zöld spárga enyhébb ízű, viszont nemigen hajlamos a fásulásra, ráadásul ezt még pucolni sem kell.

3. A spárga kimondottan kalóriaszegény zöldség, 100 g mindössze 17 kcal energiát tartalmaz, így ideális diétázóknak is, ráadásul magas a rosttartalma és könnyen emészthető.

4. Spárga vásárlásánál mindig feszes, friss példányokat válasszunk, és lehetőleg ne fás, túlnőtt darabokat. Ezt úgy ellenőrizhetjük, hogy a körmünket a szár aljafelé belenyomjuk a zöldségbe: érezni fogjuk, hogy mennyire lédús vagy éppen fás.

5. A spárga tisztítása a legsarkalatosabb kérdés: a legtöbben itt rontják el. A zöld spárgánál viszonylag egyszerű dolgunk van: itt csak a spárgaszárak alját kell letörni úgy, hogy a szár alsó részénél hajlítani kezdjük, ott fog elroppanni, ahol kezdődik a fás rész. Ezt eldobjuk, a zsenge sípokat pedig megmossuk, majd használhatjuk. A fehér spárgánál több dolgunk is van: az alját késsel levágjuk ott, ahol már nem fás, ezt érezzük a késsel, utána pedig zöldséghámozóval egyenként körben meghámozzuk a sípokat. Érdemes alaposan és körültekintően végezni a hámozást, hogy ne maradjon fás, szálas rész a zöldségen, mert ez egyrészt kissé keserűvé teheti az ételt, másrészt nem kellemes a szálas spárga.

Forrás:
iStock

6. Ha pároljuk a spárgát, mindenképpen érdemes a főzővízbe a só mellett néhány karika citromot és egy csipet cukrot tenni, valamint egy kevés vajat – egészen más ízélményt kapunk így a spárga kóstolásakor. Rövid a főzési ideje, ráadásul a zsenge sípok gyorsabban főnek, érdemes figyelni, ne főjön túl… Akkor jó, ha a spárgát egy villával a főzővízből kiemelve a villára fektetve épp csak egy kicsit hajlik, de semmiképpen sem konyul le.

7. A párolt spárgát tálalhatjuk különféle szósszal, klasszikusan a hollandi mártás a legjobb társa, ahogy Gordon Ramsay is készíti, de mártogathatjuk vinaigrette szószba vagy petrezselymes, snidlinges tejfölbe, joghurtba.

Forrás:
iStock

8. A spárgát betekerhetjük vékony sonkaszeletekbe, besamellel vagy tejszínes mártással leöntve összesüthetjük a sütőben, de szósz nélkül, akár egy kis reszelt sajttal megszórva is átsüthetjük. Az előfőzött, párolt spárgát tehetjük omlettbe, tekerhetjük palacsintába, sós pitébe, de készíthetjük köretnek is, húsok, halak mellé.

9. Visszatérve a nyers spárgához: feldarabolva, 2-3 centis darabokra vágva kitűnő levesnek egy kis tejföllel vagy tejszínnel behabarva, aprított petrezselyemmel, de vajon megpárolva, kis tejszínnel felöntve tésztaszósznak is remek alapanyag.

10. A spárgát sütőben is érdemes kipróbálni. Ehhez a megtisztított spárgákat egy kis olívaolajjal és sóval összeforgatjuk, majd sütőpapírral fedett sütőlapra tesszük, és előmelegített 200 fokos sütőben a spárgaszálak vastagságától függően 15–20 perc alatt megsütjük. Ennyi idő alatt finoman megpuhul és kissé megpirul, süthetünk mellette más zöldséget, karikázott krumplit is – egy szelet roston sült hús vagy hal mellett a legegyszerűbb, de a legfinomabb vacsora.

Forrás:
iStock

Aki nagyon szereti, ma már szinte egész éven át fogyaszthat spárgát, hiszen kapható konzervben vagy mélyhűtve is – legyen az fehér, zöld vagy vad sárga. Az igazi ínyencek azonban alig várják a tavaszt, amikor a hazai termelők szállítják a piacra a friss spárgát. Ez a fejedelmi zöldségféle viszont többet érdemel annál, hogy csak hagyományos módon, mártással vagy olvasztott vajjal fogyasszuk – csőben sütve, rakottként, salátaként elkészítve vagy levesként egyszerűen fenséges!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.