Egész Olaszországban ismerik és kedvelik a nálunk kevésbé elterjedt bundázott és töltött rizsgombócot, az arancinit, de Szicíliában szinte minden sarkon találkozhatunk vele – végtelen variációban. Házilag is elkészíthető, nagyon kiadós és finom, mutatjuk a receptet!

Az arancini – vagyis narancsocskák – ropogós panírbundában kisütött aranyszínű rizsgolyók, amit leggyakrabban egy falatnyi mozzarellával töltenek meg, de van húsraguval, sonkával, padlizsánnal, spenóttal, gombával, tonhallal töltött változata is. Szicíliában nem csak gombóccá formálva készítik: a sziget keleti felében kissé csúcsosra, kúposra formázzák meg a rizst panírozás előtt.

Forrás:
iStock

Gyakran készítik otthon is maradék rizottóból, de a kedvelt falatkát sok helyen árulják snackként, ugyanis tökéletes street food, vagyis utcán is fogyasztható, menet közbeni étel. Ha otthon készül, valamilyen jófajta mediterrán szósz mindenképpen jár hozzá mártogatósként.

Ha a gyerekeknek akarunk kedvezni vagy több gyereket várunk vendégségbe, érdemes ezt a semlegesebb ízű, mókás külsejű fogást készíteni – ebben az esetben szigorúan mozzarellával töltve: egyrészt, mert ezt a sajtot a gyerekek kiváltképp kedvelik, másrészt mert igen vicces, ahogy a gombócba harapva az olvadt sajt nyúlik és kunkorodik, mint a hajdani telefonok zsinórja – innen is kapta az arancini olasz becenevét, a supplì al telefonót.

Forrás:
iStock

Arancini (mozzarellával töltött rizsgombócok)

Hozzávalók:

  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg rizottó rizs
  • 5 dkg vaj
  • olívaolaj

  • bors
  • 1/2 dl fehérbor
  • 5 dl zöldségalaplé
  • 1 nagy marék mini mozzarella
  • 1 tojás

A bundázáshoz:

  • liszt
  • 2 tojás
  • zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez

Elkészítés: Ha nincs maradék rizottónk, akkor először készítünk egyet: a felaprított hagymát kevés olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a rizst, megfuttatjuk, felöntjük a 1/2 dl fehérborral. Ha elpárolgott a leve, akkor folyamatosan, kanalanként adjuk hozzá a forró alaplevet, és a rizst folyamatosan kevergetve krémesre főzzük. A végén 5 dkg vajat adunk hozzá, alaposan elkeverjük, majd hűlni hagyjuk.

Amikor kihűlt, 1 tojást keverünk hozzá, és a masszából kis gombócokat formázunk a tenyerünkben úgy, hogy mindegyik közepébe 1-1 minimozzarellát teszünk.

Ezután a golyókat lisztbe, sózott, kissé felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban pirosra sütjük.

Forrás:
iStock