Igazi klasszikus a kókuszgolyó, a retrónál is retróbb, mindenkinek van ehhez az édességhez kapcsolódó gyerekkori emléke. Nagyon egyszerű és kiadós, ezer módon ízesíthető és variálható, sőt még egészségessé is tehető. Mutatjuk a klasszikus nagymamás és a mindenmentes paleo változat receptjét!

10 perc alatt elkészül, sütni sem kell, elronthatatlan és mindenki kedvence. Van ilyen desszert? A kókuszgolyóra ez mind igaz – ráadásul az alapreceptet mindenki a saját ízlése szerint alakíthatja, fűszerezheti, készítheti csokisabbra vagy esetleg kis kávéval, meggyel izgalmasabb ízeket is előcsalhat ebből a szuper süteményből.

A kókuszgolyó vagy kókuszos kekszgolyó alapja a darált háztartási keksz, amit kakaóval, vajjal, cukorral, esetleg egy kis meggylekvárral vagy meggybefőtt levével, kávéval, rummal, vaníliával, fahéjjal dolgozzuk masszává, majd gombócokká formázva hempergetjük meg a kókuszreszelékben. A közepébe kerülhet meggy, aki pedig nem szereti a kókuszt, beleforgathatja kekszmorzsába, darált dióba vagy mandulába.

Forrás:
iStock

Klasszikus kókuszgolyó

Hozzávalók:

  • 25 dkg darált háztartási keksz
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 2 evőkanál holland kakaópor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 dl meggylé (meggybefőtt leve)
  • kevés rum vagy rumaroma

Valamint:

  • kókuszreszelék
  • meggybefőtt vagy rumos meggy

Elkészítés: Az alapanyagokat egy tálba tesszük, kézzel összedolgozzuk. A masszából diónyi darabokat veszünk, a közepébe egy meggyszemet teszünk, golyóvá formáljuk, és kókuszreszelékben meghempergetjük.

Forrás:
iStock

Aki egészségtudatosan él, vagy a paleo táplálkozás híve, esetleg fontos, hogy gluténmentes, laktózmentes vagy cukormentes legyen az étel, annak ezt a csupa egészséges alapanyagból készülő változatot ajánljuk.

Kókuszgolyó paleo változatban

Hozzávalók:

  • 15 dkg darált mandula
  • 10 dkg mazsola
  • 2 evőkanál kókuszzsír
  • 0,5 dl kókusztejszín
  • 2 evőkanál holland kakaópor
  • 1 kávéskanál vanília-kivonat
  • méz ízlés szerint

Valamint:

  • kókuszreszelék

Elkészítés: A mazsolát forró vízbe áztatjuk 10 percre, majd leszűrjük. A darált mandulával együtt aprítógépben pépesítjük, majd a többi hozzávalóval egy tálban összedolgozzuk. Diónyi darabokat veszünk a masszából, golyóvá gömbölyítjük, és kókuszreszelékben meghempergetjük.

Forrás:
iStock

Mindenki szívesen emlékszik vissza nagymamája mennyei süteményeire és a családi ünnepeket körbelengő édes varázslatra. A nagymamák pontosan tudják, hogy a szívhez a gyomron keresztül vezet az út, és hogy az ínycsiklandó süteményekkel nemcsak a gyerekek arcára lehet mosolyt csalni, hanem a felnőttek szívét is rabul lehet ejteni. Fedezzük fel újra a régi recepteket, és segítségükkel csaljunk mi is letörölhetetlen mosolyt szeretteink arcára!