Az eper egyik kedvenc gyümölcsünk, nemcsak magában és desszertben, de még a limonádéba is szívesen teszek belőle, és mivel a gyümölcsleveseket is nagyon kedveljük, így eperből is muszáj készítsek.

Általában törekszem egészségesen készíteni az ételeket, ha lehet, elhagyom vagy mással pótlom a tejtermékeket, de most kivételt tettem: valódi tehéntúróból készültek a gombócok, viszont nem került bele semmilyen kötőanyag, és nem is kell főzni. A leves krémesítéséhez zabtejszínt használtam – de természetesen tejszínnel is készíthető.

Forrás:
Színek és virágok blog

Meleg napokon hihetetlenül frissítő, üdítő, aromás leves, remek hozzá a puha-ropogós mandulás túrógombóc.

Forrás:
Színek és virágok blog

Eperkrémleves mandulás túrógombóckákkal

Hozzávalók:

A leveshez:

  • 2 kg eper
  • barna cukor ízlés szerint
  • 1 kiskanál reszelt citromhéj
  • 1/2 kiskanál fahéj
  • 1/2 kiskanál szegfűszeg
  • 4-5 dl zabtejszín (vagy tejszín)

A gombóchoz:

  • 40 dkg tehéntúró
  • 20 dkg szeletelt mandula
  • barna cukor ízlés szerint

Elkészítés: A leveshez a megtisztított epret feltesszük főni annyi vízben, hogy épp csak ellepje a gyümölcsöt. Hozzáadjuk a fahéjat, a citromhéjat és a szegfűszeget, ízlés szerint édesítjük barna cukorral. Amikor az eper megpuhult (megfőtt), levesszük a tűzről, és összeturmixoljuk. Amikor langyosra hűlt, hozzáadjuk a tejszínt vagy zabtejszínt. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek, és jól kihűljön.

A túrógombóchoz a mandulát egy serpenyőben megpirítjuk zsiradék nélkül. Nagyon vigyázzunk, mert gyorsan odaég. Közben a tehéntúrót a cukorral összekavarjuk. Ha túl hígnak tűnik, tehetünk bele pirított mandulát is. Az elkészült masszát negyed órára hűtőbe tesszük. Utána kis golyókat formálunk belőle, és beleforgatjuk a pirított mandulába.

A levest hidegen tálaljuk a mandulás gombócokkal.

További egészséges ételek és italok a blogomban >>

Forrás:
Színek és virágok blog