Nagyon szeretjük a főzelékeket: gyors és egyszerű az elkészítésük, jól fűszerezhetőek, és ha nem vastag rántással készítjük, egészséges, tápláló, olcsó étel.

A krumplifőzelékre kiemelten igaz, hogy rántás nélkül a legfinomabb, remekül fűszerezhető. Készülhet „pirosan”, vagyis paprikásan, ízesíthetjük babérral, nagyon finom majoránnával, de petrezselyemmel, tárkonnyal, sőt kaporral is. Nagyon jól áll neki egy pici savanykás íz, amit ecettel vagy citromlével is megadhatunk a főzelékünknek.

A krumplihoz szinte minden feltét jól illik: sült kolbásszal vagy virslivel, maradék pörkölttel, resztelt májjal is felséges.

Mi most sok friss petrezselyemmel készítettük, fehéren – vagyis paprika nélkül –, és nem rántottuk be, csak kissé behabartuk egy kis liszttel és tejföllel. Egy evőkanál liszt egy négyszemélyes adaghoz igazán nem sok, de kiválthatjuk keményítővel vagy rizsliszttel is.

Petrezselymes-tejfölös krumplifőzelék

Hozzávalók:

  • 8 db közepes burgonya
  • 1 fej vöröshagyma

  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • friss petrezselyemzöld
  • 1 evőkanál ecet

Elkészítés: Megpucoljuk a burgonyát, kockákra vágjuk, és kis vízben feltesszük főni. Belefőzünk egészben 1 fej vöröshagymát, sózzuk.

Mikor megpuhult a krumpli, kivesszük a hagymát, és a főzeléket behabarjuk a liszttel elkevert tejföllel.

Amikor besűrűsödött, hozzáadjuk az ecetet és az apróra vágott petrezselyemzöldet.

Ízlés szerinti feltéttel azonnal tálaljuk.

Fotók: Hámori Zsófia
Fotók: Hámori Zsófia