Írd be, mit keresel:

Fordított almatorta – francia finomság Mikes Márktól

A Tarte Tatin (ejtsd: tart taten) ikonikus francia desszert, még legendája is van. Az Orléans-tól nem messze található Lamotte-Beuvron település szállodáját vezető Stéphanie és Caroline Tatinnek köszönhető ez a csodás torta.

Cookta - 2016.05.25.
Fordított almatorta – francia finomság Mikes Márktól

A fáma szerint egy sietős, dolgos napon az egyik hölgy elfelejtett tésztát tenni a tervezett almatorta aljára, és gyors megoldásként a tésztát inkább a tetejére tette, mint hogy elölről kezdje a teljes műveletet. Az így készült almatortának akkora volt a sikere, hogy étlapra kellett venni…

Az én verzióm az alábbiakban látható. Szerintem rendkívül egyszerű, gyors és hihetetlenül finom. Mindenképp próbáljátok ki! 🙂

Objektum doboz

Fordított almatorta – Tarte Tatin

Hozzávalók egy 26 cm-es kapcsos tortaformához:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 1 tojássárga
  • 2 cl vanília-kivonat
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja

Valamint:

  • 2 alma
  • diónyi vaj
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • mézeskalács-fűszerkeverék

Elkészítés: A tésztához a lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a tojássárgát, a vanília-kivonatot, a felkockázott vajat, a porcukrot és a citrom reszelt héját, és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, majd gombóccá formázzuk, és 30 percet a hűtőben pihentetjük.

Közben az almát meghámozzuk, félbevágjuk, magházát kivágjuk, az almát vékonyan felszeleteljük. A kapcsos tortaforma alját vajjal kikenjük, kristálycukorral megszórjuk, majd a szeletelt almával legyezőszerűen kirakjuk. Meghintjük mézeskalács-fűszerkeverékkel.

A tésztát két fólia között kinyújtjuk a tortaforma méretére, az alma tetejére fektetjük, finoman lenyomkodjuk, villával megszurkáljuk. Előmelegített 175 fokos sütőben 18–20 perc alatt megsütjük.

A sütőből kivéve néhány percet pihentetjük, majd a forma karimáját lecsatoljuk, és egy tányér segítségével óvatosan megfordítjuk a tortát, hogy az aranyló alma kerüljön felülre.

Szerintem langyosan a legfinomabb! Jó étvágyat!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.