Hogy mit együnk jóga előtt és után, az örök kérdés. Ráadásul számtalan dologtól is függ: mennyi étel mellett tudunk fizikai munkát végezni, hogy reggel vagy este jógázunk, és hogy milyen fajta jógát végzünk.

Ha a reggeli jógaórát választjuk, kezdés előtt legkésőbb fél órával együnk utoljára, de akkor is leginkább csak gyümölcsöket vagy turmixokat érdemes fogyasztani. Az alma, banán, egy marék bogyós vagy aszalt gyümölcs és mandula (sótlan) a telítettség érzetét nyújtja, de pont annyira, hogy ne zavarjon a gyakorlatok közben, viszont feltöltenek annyi energiával, amivel simán ki lehet bírni az órát. De a gyümölcsturmixokat vagy a chiapudingot is érdemes lehet ilyenkor kipróbálni.

Ha se kedvünk, se időnk nincs már rendesen megreggelizni, válasszuk a mandula- vagy rizstejet, esetleg 100%-os gyümölcsleveket. A lényeg, hogy könnyen emészthető harapnivalókat és italokat válasszunk.

Forrás:
Flickr - LaVladina

Ha az esti órákon vennénk részt, célszerű 1-2 órával előtte enni utoljára, habár igazából 3 órát javasolnak a szakemberek. Egyéni, hogy kinek mennyi idő alatt bontja le a szervezete az ételt, mennyire van teltségérzetünk... stb. Az sem jó, ha az órán farkaséhesek vagyunk, így mi azt tanácsoljuk, hogy figyeljük meg, számunkra mi az ideális.

Javasolt ételek

  • Alma: kevés cukrot tartalmaz, és hidratál.

  • Körte: rostokban gazdag, így jobban telít, vagyis ha ezt választjuk, nagyobb eséllyel bírjuk ki a következő étkezésig.

  • Mandula: tele van E-vitaminnal, káliummal, magnéziummal, így bőven ad kitartást ahhoz, hogy elvégezzük majd az ászanákat.

  • Banán: a benne található kálium és nátrium hidratálja a szervezetet, ami Bikram-jógánál – ahol izzasztó hőségben végzik a gyakorlatokat – például nagyon fontos szempont lehet.

  • Dinnye: vízben gazdag, így – hasonlóan a banánhoz – szuper választás jóga előtt.

  • Görög joghurt: ha nincs semmilyen emésztési problémánk a tejtermékekre, akkor a görög joghurt a tuti befutó. Tele van fehérjével és természetes cukorral, ami megadja számunkra a kellő energialöketet.

(Fotó: flickr - Matt Madd)