Mindenmentes, mégis világhíres, mindenhol szeretik és kedvelik. Még a húsos ételek rajongói is elismerően biccentenek, ha megkóstolják. Lehet, hogy a gyrost nem cserélnék el egy falafeles pitáért, de elismerik, hogy a ropogósra sült, belül krémes golyó vetekszik a fasírttal.

Házilag is roppant egyszerűen és gyorsan elkészíthető, csupán egy konzerv csicseriborsóra van hozzá szükség. Általában nem kedveljük a konzerv alapanyagokat, de a csicseriborsónál ez a legjobb megoldás. Tartósítószert nem tartalmaz, jó áron beszerezhető – és ezzel megspórolhatunk egy éjszakányi áztatást és 1,5 óra főzést, ami energiafelhasználás szempontjából nem mellékes.

Forrás:
iStock

A falafel tökéletes saláta mellé, pitába töltve zöldségekkel és joghurtos vagy hummuszos öntettel, de még főzelékek feltétjeként is. Változatosan fűszerezhető, mindenki kitapasztalhatja a számára legfinomabb változatot. Mi most a kedvencünket mutatjuk, a cikk végén videóval.

Falafel házilag gyorsan és egyszerűen

Hozzávalók:

  • 1 csokor petrezselyem
  • 1/2 csokor koriander
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1/2 fej hagyma
  • 20 dkg főtt (konzerv) csicseriborsó
  • 1 kávéskanál római kömény

  • bors
  • olaj a sütéshez

Elkészítés: A koriandert, a petrezselymet, a fokhagymát és a cikkekre vágott hagymát késes robotgépbe tesszük, felaprítjuk. A konzerv csicseriborsót leszűrjük, krumplinyomóval vagy késes robotgéppel összetörjük. Hozzáadjuk a hagymás-zöldfűszeres keveréket, valamint a római köményt, ízlés szerint sót és borsot, alaposan összekeverjük. Ha szükséges, egy kevés vizet vagy a konzerv levéből annyit adunk hozzá, hogy formázható masszát kapjunk.

Nedves kézzel diónyi darabokat veszünk a masszából, gombóccá formázzuk, és forró olajban néhány perc alatt ropogósra sütjük.