Az egyik legkedveltebb nyári ételünk, az alapváltozat összesen három alapanyagból áll, mindenki másképp készíti és szereti, örök viták témája, melyik változat a legfinomabb és hogyan is készül a tökéletes lecsó.

Hagyma, paradicsom és paprika – ez minden lecsó alapja, eddig mindenki egyet is ért. Innentől viszont rengeteg a kérdés! Olajjal vagy zsírral, esetleg pirított szalonnával indítsuk a receptet? Kell-e bele pirospaprika, vagy az csak elrontja? Milyen arányban kerüljön bele hagyma, paprika és paradicsom? A paprikát karikázzuk vagy kockázzuk? És a paradicsomot? Cikkekben vagy kockára vágva tegyük az ételbe? Kell-e bele kolbász, virsli, gazdagítsuk-e tojással vagy rizzsel, esetleg tarhonyával? Mennyire legyen leveses, szaftos? Csípjen-e egy kicsit vagy akár nagyon? Tegyünk bele gombát, cukkinit, zöldbabot vagy akár padlizsánt?

Megannyi kérdés, amire nincsenek válaszok – szerintünk legalábbis. Mindenki úgy készítse és szeresse, ahogy neki a legfinomabb. Sőt, akár többféle lecsókedvencünk is lehet, bárhogy variálhatjuk. Mi most egy kolbászos-tojásos változattal nyitjuk meg az idei lecsószezont!

Lecsó kolbásszal és tojással

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál étolaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 20 dkg szárazkolbász
  • 1 kg tv paprika
  • 40 dkg paradicsom
  • 5 tojás

  • frissen őrölt bors

A tálaláshoz:

  • fehér kenyér

Elkészítés: A paprikát kicsumázzuk, karikákra vágjuk.

A paradicsomokat nagyobb kockákra vágjuk.

A hagymát apróra vágjuk, olajon megdinszteljük, majd a felszeletelt kolbászt hozzáadjuk, lepirítjuk, hogy szépen kisüljön a paprikás zsírja.

Hozzáadjuk először a paprikát, majd kicsivel később a paradicsomot – ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Kb. negyed óra alatt készre főzzük, akkor jó, ha a zöldség puha, de még harapható, nem főtt szét.

A tojásokat egy tálban villával felverjük, majd a lecsóhoz öntjük.

Lazán kevergetve kb. 3 percig főzzük.

Puha fehér kenyérrel tálaljuk.

Fotók: Hámori Zsófia
Fotók: Hámori Zsófia