Írd be, mit keresel:

Pavlova torta – a habcsók szerelmeseinek

Nagyon egyszerű és káprázatosan finom a Pavlova torta. Csupa légiesség és hab – tojáshab és tejszínhab –, no meg gyümölcs. Nem kell keleszteni, dagasztani, de némi türelemre azért szükségünk lesz.

Cookta - 2016.06.04.
Pavlova torta – a habcsók szerelmeseinek

 Nem habcsók, csak majdnem: a Pavlova torta külseje sül csak ropogósra, a belseje krémes, sült hab, a tetején lágy tejszínhab és gyümölcs koronázza. Az angolszász országokban igazán népszerű, még karácsonykor is ez az ünnepi desszert, de mivel szerintünk bogyós gyümölcsökkel a legfinomabb, mostanra is ajánljuk.

Forrás:
iStock

A torta eredetileg Anna Pavlova orosz balerina tiszteletére készült, mégpedig Ausztráliában! A világhírű művésznő fogadására sütötte először Bert Sachse cukrász 1935-ben, akinek olyan légies és könnyed desszertet kellett álmodnia, amilyen Pavlova tánca. A torta olyan jól sikerült, hogy hamarosan bejárta a világot, és ma már szinte mindenhol ismerik, szeretik és készítik. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Új-Zélandon is a magukénak érzik a tortát, állítólag korábbi feljegyzéseikben szerepel a csak tojásfehérjéből és cukorból készülő tortaalap.

A Pavlova titka, hogy nagyon kemény habot kell verni, a porcukornak fokozatosan kell belekerülnie a már félkemény habba, majd egy kis ecettel kell fixálni az állagot. Ha biztosra akarunk menni, érdemes egy teáskanálnyi kukoricakeményítőt is belekeverni. A kemény habot sütőpapírral borított tepsire halmozzuk kör alakban – de készíthetünk több kicsi mini Pavlovát is. Fontos az is, hogy mérsékelt hőmérsékleten süssük, sőt inkább csak szárítsuk, hogy megőrizze hófehér – tütüszoknyára emlékeztető – színét.

Forrás:
iStock

Pavlova torta

Hozzávalók:

  • 4 db tojásfehérje
  • 1 csipet só
  • 25 dkg porcukor
  • 1 púpozott teáskanál étkezési keményítő
  • 1 teáskanál fehérborecet

A tetejére:

  • 3 dl tejszín
  • 30 dkg eper, málna, bogyós gyümölcs – de használhatunk kivit, mangót, amit csak szeretnénk

Elkészítés: A tojásfehérjét keverőtálban a csipet sóval elkezdjük habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, folyamatos keverés mellett 3-4 részletben adjuk hozzá a porcukrot, és verjük tovább, amíg teljesen kemény habot kapunk. Most adjuk hozzá az ecetet és az étkezési keményítőt, és verjük még 2-3 percig.

Egy sütőpapírra bélelt sütőlapra kanalazzuk a habot, kanállal kört formázunk belőle (habzsákból is nyomhatjuk), és 120 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. 60 percre, majd a sütőt kikapcsolva, az ajtaját résnyire nyitva hagyjuk még 20-25 percet a sütőben a tortát. Ezután rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Tálalás előtt – hamarabb ne, mert elázik a hab – habbá verjük a tejszínt. Cukor nem szükséges hozzá, mert a Pavlova elég édes, de ha szeretnénk, 1-2 csomag vaníliás cukrot tehetünk bele. A tejszínt egyenletesen elosztjuk a sült tojáshab tetején, és megtisztított gyümölcsökkel megszórva tálaljuk.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.