Írd be, mit keresel:

Hortobágyi, a világhíres húsos palacsinta

Ez a remek fogás valójában egy meleg előétel, de annyira tartalmas és laktató, hogy főételként is megállja a helyét. Nem egy villámfogás, több munkafázisa is van, de aki igazán jót akar enni, otthon készíti el.

Cookta - 2016.06.19.
Hortobágyi, a világhíres húsos palacsinta

Bár a hortobágyi tényleg világhírű és minden úti könyvben szerepel, mint magyaros specialitás, valójában nem hungarikumról van szó: semmi köze a Hortobágyhoz, és nincs a messze múltba visszanyúló története. Ettől persze még nagyon finom, ha jól van elkészítve! A hortobágyi húsos palacsinta legelőször borjúpörkölttel készült, a ledarált szaftos hússal töltötték a palacsintákat, két végükön betűrve, majd a tejföllel elhabart szafttal meglocsolva sütötték át őket – mindez 1958-ban történt, a brüsszeli világkiállításon, ahol a magyar kiállítókat népszerűsítette a külföldiek számára is ismerősen csengő Hortobágy style crepe.

Mivel viszonylag macerás elkészíteni otthon, viszont elég jól eltüntethető benne mindenféle összedarált maradék, szinte minden étlap kínálatában megtaláljuk, de csak nagyon megbízható helyen válasszuk: a fűszeres mártás sok mindent elrejthet… 

Forrás:
Hámori Zsófia

Ha otthon készítjük, főzzünk egy nagyobb adag borjú- vagy csirkepaprikást, így egyik nap a pörköltet ehetjük galuskával, másik nap pedig jöhet a hortobágyi.

Hortobágyi húsos palacsinta

Hozzávalók:
A palacsintához: 

  • 5 dl tej
  • 25 dkg liszt
  • 2 tojás
  • olaj

A töltelékhez:

  • 60 dkg csirkemellfilé és / vagy csirkecomb
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 tv paprika
  • 1 paradicsom
  • bors
  • köménymag
  • 2 evőkanál csemege pirospaprika
  • 1/2 dl olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
     

Elkészítés: Pörköltalapot készítünk: a hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, egy lábasban kis olajon megpároljuk. Amikor üveges a hagyma, hozzáadjuk a felaprított paprikát és paradicsomot, együtt pirítjuk néhány percet. Rászórjuk a fűszereket, belenyomjuk a fokhagymát is.

Objektum doboz

Belehelyezzük a konyhakész csirkedarabokat, és fedő alatt kis lángon 40–45 perc alatt puhára pároljuk. Ha elfő a leve, főzés közben pótoljuk.

Közben elkészítjük a palacsintát: a hozzávalókat összekeverjük egy tálban egy kézi habverővel, majd hagyjuk állni kb. 20 percig. Felforrósítunk egy serpenyőt, majd egy szilikonecset segítségével kikenjük a serpenyő alját, és egy merőkanálnyi palacsintatésztát öntünk bele. Óvatosan, körkörösen mozgatva a serpenyőt elterítjük benne a tésztát. Amikor megsült az egyik fele, egy lapát segítségével megfordítjuk, majd készre sütjük a másik oldalát is.

Ha a hús megpuhult, kivesszük a lábasból egy tányérra, ha combbal dolgozunk, kicsontozzuk.

A húst egy botmixer segítségével pépesítjük, majd adunk hozzá egy kis szószt. Jól elkeverjük, mert ezzel fogjuk megtölteni a palacsintákat.

A maradék szaftot behabarjuk a tejfölben elkevert liszttel. A palacsintákat megtöltjük.

A megtöltött palacsintákat a tejfölös szafttal meglocsolva tálaljuk. Ha nem azonnal fogyasztjuk, akkor hőálló tálba rakjuk, és a sütőben tudjuk megmelegíteni majd a tálalás előtt.

Forrás:
Hámori Zsófia

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.