Írd be, mit keresel:

Fish & Chips – egyszerűbb, mint gondolnánk!

A legkedveltebb angol étel a sörbundás hal és a ropogósra sült burgonya párosa, ideális street food, de nagyon egyszerűen elkészíthető otthon is. Kiadós, gyors, egyszerű és finom – mutatjuk a receptet is.

Cookta - 2016.06.22.
Fish & Chips – egyszerűbb, mint gondolnánk!

Mint minden kedvenc, rengeteg változatban létezik, sőt, heves viták zaljanak arról, milyen a jó bunda, hogyan kell sütni a krumplit, milyen majonéz kerüljön mellé… 

A legnagyobb vitát a sült krumpli elkészítése váltja ki: van, aki előfőzi a krumplit, majd kétszer süti olajban, közben lefagyasztva, hogy így legyen belül krémes, kívül ropogós. Más leitatja a vágott krumpli felületéről a nedvességet, majd sütőben elősüti, végül forró olajba dobja néhány percre. Mi simán olajban sütöttük a leszárított hasábburgonyát, kisebb adagokban, szép pirosra – isteni lett!

Forrás:
Hámori Zsófia

A másik nagy kérdés a bunda. Ez alapesetben liszt, sütőpor, só és sör, de van, aki a liszt egy részét keményítőre, rizslisztre vagy kukoricalisztre cseréli, és lehet bele egy tojást is tenni, hogy biztosan tartson a tészta. A hal sokféle lehet, klasszikusan tőkelhalból készül: ez a fehér húsú, sovány, kevéssé karakteres hal egyrészt jó áron beszerezhető, másrészt száraz, szép húsú, ha filét veszünk, biztosan szálkátlan, és még azok is jóízűen megeszik, akik amúgy nem lelkesednek a halételekért.

Majonéz és citrom a hivatalos kísérője a Fish and Chipsnek, de készíthetünk mentás zöldborsópürét is, mint az angolok: ehhez egyszerűen csak megpároljuk sós vízben a borsót, néhány levél mentát adunk hozzá, majd leszűrve darabosra mixeljük, így kínáljuk a hal és a krumpli mellé.

Fish & Chips

Hozzávalók:

  • 4 szelet tőkehalfilé
  • 4 nagyobb szem burgonya

A hal bundázásához:

  • 10 dkg liszt
  • 1 tojás
  • ½ kávéskanál sütőpor
  • 1 kávéskanál só
  • kb. 1 dl sör

Valamint:

  • 2 dl olaj a sütéshez
  • citromgerezdek és majonéz a tálaláshoz

Elkészítés: Először elkészítjük a hal bundázásához a sörtésztát. Egy nagyobb keverőtálban összekeverjük a lisztet, a sütőport és a sót. Hozzáadjuk a sört és a tojást, és sűrű masszává keverjük. Fél óráig hagyjuk pihenni.
A burgonyákat hasábokra vágjuk, papírtörlővel megszárítjuk. Az olajat mély serpenyőben felmelegítjük, kis adagokban megsütjük a burgonyát. Ha szép piros, szűrőlapáttal kiemeljük, konyhai papírtörlőn leitatjuk a felesleges zsiradékot.

Forrás:
Hámori Zsófia

A halat feldaraboljuk, sózzuk, citrommal megcsepegtetjük.

A halat belemártjuk a tésztába, és a forró olajban kb. 4-5 percig sütjük, míg mindkét oldaluk aranysárgára pirul.

A sült krumplival, citrommal körítve tálaljuk, házi majonézt kínálhatunk hozzá.

Forrás:
Hámori Zsófia

 

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.