A sült csirke az egyik legegyszerűbb és legfinomabb étel, ha jól van fűszerezve és kellően omlós. Ez a recept garantáltan ilyen, ráadásul összeállítása szinte 5 perc, csak egy kis friss zöldfűszer, fehérbor és fokhagyma kell hozzá.
A fehérbor fűszerezi és omlóssá teszi a benne sülő csirkedarabokat, a fokhagyma krémesre sül a fűszeres pecsenyelében. A citrom a frissességről gondoskodik: húsának és héjának illatos aromája is megjelenik az omlós csirkében, kellemesen, nem tolakodóan. Zöldfűszerből jól illik ezekhez az ízekhez a kakukkfű, a bazsalikom, az oregánó, a rozmaring és a majoránna is, de akár vegyesen is használhatjuk.
Köretként tökéletes hozzá egy vegyes saláta, de ha valami tartalmasabbra vágyunk, készíthetünk újburgonyát mellé, esetleg kuszkuszt, bulgurt vagy egy könnyű köleses köretet.
Mediterrán csirke citromosan, fokhagymásan
Hozzávalók:
Elkészítés: A csirkét darabokra vágjuk – használhatunk csak combot vagy csak mellet, szárnyat is –, fűszersóval és frissen őrölt borssal megszórjuk, egy tepsibe lerakosgatjuk. A fokhagymát gerezdekre bontjuk, de nem hámozzuk meg, a csirke közé szórjuk. A citromot cikkekre vagy kockákra vágjuk, ezt is a csirkedarabok közé rakosgatjuk. A zöldfűszer felét összetépkedjük, és a csirkére szórjuk. Egyenletesen meglocsoljuk az olívaolajjal és a fehérborral, fóliával lefedjük.
Előmelegített 180 fokos sütőbe toljuk, és 35–40 percet sütjük, majd levesszük a fóliát, grillfokozatra és 200 fokra kapcsoljuk a sütőt, és még 10–15 percet sütjük, amíg a hús szépen megpirul.