Írd be, mit keresel:

Semifreddo – egy jeges desszert a forró Itáliából

Az olaszok nemcsak fagylaltban nagyok, hanem jégkrémben, pontosabban parféban is, ami a házi fagylalt egyik legjobb alternatívája. Ez a semifreddo.

Cookta - 2016.06.23.
Semifreddo – egy jeges desszert a forró Itáliából

A semi félig, a freddo hideg, a semifreddo pedig ez az isteni édesség, ami akkor szeletelhető, ha a fagyottnál egy kicsit már lágyabb, vagyis már csak félig fagyos. A krémességét a tetemes mennyiségű tojásnak és tejszínnek köszönheti, szóval egyáltalán nem alakbarát nyári desszert, de nagyon finom, és nem kell fagylaltgép a készítéséhez, vagyis bárki elkészítheti, akinek kedve szottyan egy selymes, jeges édességhez. A semifreddo gyakorlatilag ugyanaz az olaszoknál, mint ami a parfé, pontosabban parfait a franciáknál (ami egyébként tökéleteset jelent franciául, nem véletlen, hogy a fagyidesszert kiérdemelte ezt a nevet).

Nem a citromtól sárga, hanem a sok tojássárgától :)

Nem a citromtól sárga, hanem a sok tojássárgától 🙂

Általában hosszúkás torta- vagy pástétomformába öntik a gazdag tejszínes krémet, és ebben fagyasztják, de elkészíthető egyszemélyes adagokban kis pitetálakban vagy akár szilikon muffinformában is. Rengeteg módon ízesíthető: gyümölccsel, csokoládéval, karamellel, fahéjjal, ahogy a fagylaltoknál is, de gazdagítható piskótadarabokkal, vagy a parfétorta alját (tetejét, mert majd kiborítjuk) kirakhatjuk piskótával, keksszel.

Citromos semifreddo

Hozzávalók:

  • 3 egész tojás + 3 tojássárga
  • 3 dl tejszín
  • 15 dkg méz
  • 2 citrom
  • 2 kávéskanál porzselatin
  • 2 marék málna a díszítéshez

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a 6 tojássárgát robotgéppel habosra keverjük a mézzel, majd belereszeljük a citromok héját, belefacsarjuk a levét is. A zselatint 2-3 evőkanál vízzel simára keverjük. A mézes tojássárgát vízgőz fölött folyamatosan keverve felmelegítjük (ne forraljuk, mert rántotta lesz belőle), amikor már sűrűsödik, hozzáadjuk a zselatint, és még 1-2 percig keverjük a gőz fölött, majd levesszük.
A tojásfehérjét és a hideg tejszínt külön-külön felverjük. Először a fehérjehabot keverjük óvatosan, finoman a citromos tojáskrémbe, majd a tejszínhabot is.
Egy őzgerinc- vagy pástétomformát kibélelünk fóliával, majd belesimítjuk a citromos krémet. Fagyasztóba tesszük legalább 4-5 órára.
Tálalás előtt kivesszük a mélyhűtőből, tálra borítjuk, lehúzzuk róla a fóliát, és málnaszemekkel díszítve tálaljuk. 10–15 perc alatt – időjárástól függően – szeletelhetőre puhul.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.