Írd be, mit keresel:

Fűszeres sült csirkecomb provence-i hangulatban

A provence-i fűszerkeverék nem véletlenül világhíres, sokféle mediterrán zöldfűszer tökéletes keveréke, amellyel felvidíthatunk húsokat, halakat, zöldségeket, akár sütve, akár ragunak készítjük, de még túrókrémet, sajtkrémet is fűszerezhetünk vele.

Cookta - 2016.06.29.
Fűszeres sült csirkecomb provence-i hangulatban

Mediterrán ízvilágot kölcsönöz ételeinknek, illatossá, fűszeressé, nyáriasan könnyeddé varázsolja az ételt ez a francia fűszerkeverék, amiben kakukkfű, majoránna, turbolya, oregánó, rozmaring, bazsalikom, tárkony, lestyán, borsfű, zsálya, babérlevél és kapor található. Egy egész fűszerkert!

Frissen nehéz lenne mindet beszerezni a provence-i fűszerkeverékhez, de szerencsére a szárított keverék mindenhol kapható

Frissen nehéz lenne mindet beszerezni a provence-i fűszerkeverékhez, de szerencsére a szárított keverék mindenhol kapható
Forrás:
iStock

Szerencsére nem számít beszerezhetetlen különlegességnek, szinte bármelyik élelmiszerboltban megtaláljuk készen. Fehér húsokhoz, halakhoz, gombához, grillzöldségekhez is jól passzol, különösen akkor, ha kiegészítjük a fűszerarzenált egy kis fokhagymával és fehérborral. Érdemes cukkinis, padilzsános, paradicsomos fogásokhoz is kipróbálni, akár töltve, akár sütve, vagy raguként, szószként készítjük el.

Provence-i sült csirkecomb

Hozzávalók:

  • 4 csirkecomb
  • 2 teáskanál provence-i fűszerkeverék
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál méz
  • 1 dl fehérbor
  • 1/2 dl olívaolaj
  • 4 paradicsom
  • bors

Elkészítés: A csirkecombokat megmossuk, leszárítjuk, majd sóval és borssal bedörzsöljük. Az olívaolajat egy tálkába öntjük, belekanalazzuk a mézet és a provence-i fűszerkeveréket, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd összekeverjük. A csirkecombokra locsoljuk, összeforgatjuk – akár pácolhatjuk is néhány órát vagy egy éjszakát. 
A fűszeres combokat egy sütőtálba tesszük, közükbe vagy köréjük rakjuk a cikkekre vagy karikákra vágott paradicsomot (megszórhatjuk ezt is provence-i fűszerrel, szeretik egymást), aláöntjük a fehérbort.

Alufóliával lefedve 180 fokra melegített sütőbe toljuk, 35–40 percet pároljuk, majd levesszük a fóliát, és grillfokozatra állítva a sütőt szép pirosra sütjük.

Forrás:
iStock

Tipp:
Készíthetjük zöldséges változatban is, így rögtön megvan a körete is. Ehhez hámozott, karikázott burgonyát, zsenge cukkinit, cikkekre vágott hagymát forgassunk össze egy kis sóval, és ezt terítsük a sütőtálba, majd mehet a tetejére a bepácolt csirkecomb és a paradicsom – mint a fenti receptben. Jó étvágyat!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.