A jéghideg görögdinnye a forró napok egyik legjobb gyümölcse, amit nemcsak magában vagy sorbet, fagyi formában, limonádéba téve, de még salátába is érdemes használni. A mézédes dinnye és a sós feta mennyei párost alkotnak, még akkor is, ha elsőre furának tűnik.
A bátortalanabbak próbálják ki csak úgy magában, egy kocka dinnye, egy kocka sajt, és képzeljenek még hozzá egy kis fűszerességet, néhány extra kiegészítőt. Az uborka, mint a dinnye rokona és semleges ízű, magas víztartalmú zöldség kiválóan illik a görögdinnye-feta duóhoz, ahogy az édesebb lilahagyma is. Egy kevés só és frissen őrölt bors, pár csepp balzsamecet már igazi salátává varázsolja, de gazdagíthatjuk még rukkolával, bébispenóttal, más zöldsalátával. Ahogy a sós feta, úgy a sós olívabogyó is pazarul passzol hozzá.
Ha a görög saláta nem létezne már, ezt a görögdinnyés, görög sajtos nagyon mediterrán hangulatú frissítő salátát kikiáltanánk görög salátának...

Fetás dinnyesaláta
Hozzávalók:
- 2 nagy szelet görögdinnye
- 1 fej lilahagyma
- 4-5 levél zöldsaláta
- 1/2 kígyóuborka
- 20 dkg fetasajt
- maréknyi olívabogyó
- pár csepp balzsamecet
- pár csepp olívaolaj
- őrölt fekete bors
- só
- maréknyi mentalevél
Elkészítés: A salátaleveleket megmossuk, leszárítjuk, tálra rendezzük. Rászórjuk a felkockázott uborkát és dinnyét, a félkarikára vágott lilahagymát és az olajbogyót. Enyhén sózzuk – a feta és az olajbogyó is sós! –, borsot őrölünk rá, kevés olívaolajjal és balzsamecettel épp csak megcsepegtetjük. Végül megszórjuk a felkockázott fetasajttal és a mentalevelekkel, azonnal tálaljuk.
